Untuk Iklan, sila klik...

Saturday, September 4, 2010

Kebenaran di sebalik penipuan dan kebetulan. (shared)

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya? Klip video di dalam youtube juga telah diremove.












Gambar-gambar tersebut telah memperlihatkan pelbagai sudut tentang sebuah iklan yang membawa sejuta persoalan dalam minda beberapa orang yang berfikir. Walau apa jua tafsirannya, walau apa jua pandangan terhadapnya, walau apa jua tanggapan masyarakat tentang perkara ini, kita perlu sedar yang media tidak kira dari apa jua jenis medium penyebaran maklumat sedang di'main'kan oleh sesuatu yang tiada siapa sedari. Umat Islam perlulah berwaspada tentang apa yang dihidangkan kepada mereka melalui apa jua jenis input yang luas tersebar. Kesatuan fikrah penting untuk mewujudkan perpaduan yang kuat antara umat Islam bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia.

Pihak media di Malaysia khususnya perlulah berhati-hati ketika menyediakan sesuatu output yang berkaitan dengan agama. Bukanlah ingin menyalahkan, tetapi sebagai peringatan. Sesuatu yang sensitif kepada umat Islam seharusnya diambil berat seberat-beratnya.

Perkayakan ilmu kita dalam mengenal agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam. Mereka takkan berdiam diri sehingga misi yang mereka bawa tercapai. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: "Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka" (2:120).

Bersatu menentang kebatilan!

365 comments:

  1. Untuk maklumat2 yang bertambah-tambah lanjut, sila lawati link ini... sebelum itu login akaun Facebook anda.. Jika ada..

    http://www.facebook.com/group.php?gid=105392399522424

    ReplyDelete
  2. salam ziarah....
    moga artikel ini mendapat manfaat kepada semua...

    ReplyDelete
  3. meleis and all the bullshits...
    never fail to amaze me...
    gyahahahahahha~

    ReplyDelete
  4. Tajudin: Insya Allah...
    Pol: Lakukan apa ja demi kebaikan semua...

    ReplyDelete
  5. sy juga mintak share ek... sme2 bkongsi...

    ReplyDelete
  6. Saya tau ade jgak individu yg beranggapan artikel ni ntah pape n semue ni kebetulan.. awal2 lagi sy dah cakap itu terpulang pada akal waras semua. Anda berhak atas diri masing2. Jika semua ini kebetulan, kenapa terlalu banyak 'kebetulan' yg berlaku? Be open minded. Tolong banyakkan baca tentang Freemason dan misinya, Christianisation, New World Order, Islamophobia dan semua tu. Sila dapatkan dari sumber yang benar sebab manusia zaman sekarang suka menipu.

    ReplyDelete
  7. Salam Tuan Blog =)

    observation tuan sangat dipuji. Masyaallah, iklan di Malaysia pon berlandaskan illuminati dan Freemanson juga ya?

    terima kasih, harap saya dapat memanjangkannya di Selangor Bloggers =)

    yours
    SH

    ReplyDelete
  8. Shahrul: Sebenarnya ini pun hasil daripada penelitian-penelitian pihak2 yang lebih arif dalam bidang ni. Saya cuma sampaikan kepada semua. Apa yang saya telitikan hanya gambar tulip dan yg terakhir, bintang bucu 6.

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Saudara, bukan bunga tulip, tetapi bunga Teratai, simbol untuk agama Buddha. harap maklum.

    ReplyDelete
  10. mak aii..
    smpai cmtu skali kaji iklan..
    xyah buang mse la kaji iklan2 ni or artis2 ke..
    ni sume membuang mase jek..
    lbh baik korang kaji alquran lg bgus la..
    hafal alquran ke..

    ReplyDelete
  11. Salam... Terima kasih atas info. Mohon izin untuk share dan post di blog. Semoga usaha anda dan saya diberkahi Allah taala...

    ReplyDelete
  12. Salam,

    Saya nak tanya, adakah anda pasti bunga itu adalah bunga tulip? Bukankah itu adalah bunga teratai, Lotus? Lotus ini selalu digunapakai dalam upacara keagamaan Hindu-Buddha.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nelumbo_nucifera

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum

    1. Saya menyokong kata2 tuan suara satu hikayat "Jika semua ini kebetulan, kenapa terlalu banyak 'kebetulan' yg berlaku?". Ini lah yg dinamakan "chaos theory" - perkara yg kita nampak berlaku sekarang seperti kebetulan tetapi bila direnung semuanya mempunyai kaitan di antara satu sama lain.

    2. Boleh baca sebuah buku lama bertajuk Pawns in the Game - karangan William Guy Carr...buku ini telah diterjemahkan ke dlm bahasa melayu tahun 80an oleh Yayasan Terengganu untuk rujukan para pendakwah...hairannya kenapa br skrg masyarakat kita aware ttg illuminati???

    3. Hedonisme ... kita khayal dgn sajian hiburan melampau.

    Terima kasih

    asyafi elmuchtar
    http://shaharuddin.com

    ReplyDelete
  14. Terima kasih di atas kajian saudara. Sangat bermanfaat dan berguna bagi orang Islam berakal yang mahu berfikir. Al-quran Ulama dah kaji, kita bagi faham dan ikut je.

    ReplyDelete
  15. salam, saya minta share di blog saya ye..syukran, barakallahu fiik...

    ReplyDelete
  16. thx for exposing this ridicule.. tv3 needs to remove, apologize and serve a penalty from telecasting!

    ReplyDelete
  17. thanks for the info..aritu ada gak terfikir masa tgk.minta izin share ye..utk sebarkan pada org lain

    ReplyDelete
  18. bagus..isi kandungan paparan ini..memang banyak maksud tersirat di sebalik sesuatu iklan..memang sangat berbeza maksudnya dan penuh mendalam..

    ReplyDelete
  19. samada kebetulan atau bukan,perkara ini bknlah menjadi kepentingn zaman ini...tolonglah saudara2ku,tiada gunanya kita mencetuskan kontroversi2 sebegini, Muhammad S.A.W tak pernah ajar kita utk buat benda2 mcm ni..tak bermaksud aku menyokong atau suka tgk sesuatu tanpa berfikir...tetapi jika kita berkata fikiran terbuka,sejauh mana terbukanya fikiran sekiranya segala sesuatu yg ada dpn mata kita kaitkan dgn benda lain dan cetuskan kontroversi2 sebegini...yg penting adalah akidah kita,itu yg perlu diterapkan dari awal lg....saudara2ku,jadilah org yg mutawassit dalam melakukan sesuatu,jgnlah kita menjadi golongan ekstremis,Rasulullah tidak suka sebegitu...

    ReplyDelete
  20. video mase 0.26.. nmpak tande salib kt menara masjid!! mmg mlampau!!

    ReplyDelete
  21. minta maaf.. memang bunga teratai... tersasul sebab taip tengah malam.. apa pun, x mengapa. maaf atas kesilapan yg berlaku.

    ReplyDelete
  22. z3rg z4rgus: mungkin saya bukan org yg selayaknya bg anda untuk menguar-uarkan cerita yang 'karut' bg anda ini tapi kalaulah org yg brpengaruh buat penelitian mcm nie, apa anda akan kata. Saya tak berniat nk ckap sy ni trlalu hebat utk buat post ini tapi sekurg2nya sy prnah trbaca tntang illuminati, krstianisasi, kawalan minda (mind control) dsb. Pos ini sekadar perkongsian. bukan menjatuhkan mana2 pihak.

    ReplyDelete
  23. saya setuju untuk menentang iklan tu sbb skali tgk pun dah mcm lain... mmg akidah tu yang perlu kita jaga tapi kadang2 hal2 kecil mcm ni lah yg merosakkan hal2 yang besar seprti akidah.. apa2 pun.. harap lepas ni tv3 lebih peka.. n also pikir serta teliti dengan semua tu... mmg terlalu pelik kalo tetiba ada beca mcm santa claus tu... xperasan ke.. ke ape ke.. hope jgan la buat lg... iklan yg xbg input yang baik pun.. xde makna pun tgk iklan tu.. xde info serta xde kebaikan atau something yang kita buleh dapt dari tgk iklan tu. iklan tu xsama dengan iklan2 sebelum ni yang bg bnyak manfaat.... =)

    ReplyDelete
  24. hmmm kalau kita tidak memperhalusi.
    dlm iklan pun ada agenda tersembunyi yg halus ekk.
    terima kasih berkongsi info ni ...

    ReplyDelete
  25. Ape-ape pon, logik atau tidak, berfikkr atau tidak, bagi rakan-rakan yang tidak menyokong pendapat blogger, anda semua perlu lihat dari aspek positif. Raya Aidil Fitri bukan begitu maksudnya. Hari Raya bagi umat Islam maksudnya kemenangan. Tidak pernah umat Islam beraya dengan beca terbang begitu. Tidak pernah umat dan rakan saudara kita beraya dengan menghias rumah dengan bunga teratai. Bagi mereka yang kata kami tidak berfikir, cuba, Anda pula yang berfikir. Di mana logiknya iklan begini BAGI UMAT ISLAM????

    ReplyDelete
  26. Untuk perhatian semua, saya x menyalahkan pihak TV3 yg menyiarkan iklan ini. Pembikinan iklan ini mungkin dilakukan oleh pihak yang lain dan kemudian TV3 hanya menyiarkan sahaja. Mungkinlah. Tapi apa pun, kita kena alert la dgn bnda ni. Sbnarnya byak lg krtun2 dari barat yang buat perkara2 sebegini untuk menjayakan agenda 'mind control' mereka. Ada pihak lain lebih mendalam mengkaji bnda ini.

    ReplyDelete
  27. blogger memaparkan sesuatu dengan berfikir dan yang menilainya ialah anda, pembaca. Secara rasional, umat islam berhari raya sebagai tanda kemenangan setelah sebulan berpuasa. Kemenangan itu pula apa maknanya? adakah begitu?? Adakah dengan objek2 yang tidak ada sangkut pautnya dengan AGAMA ISLAM? Jadi, iklan itu tidak rasional dan tidak logik untuk kita accept. Lagi pula, rasanya masih byk Theme yang director iklan boleh guna. Why they'all chose that theme, actually? Satu malaysia? Kita ada banyak Iklan satu Malaysia? Tak de pun macam ni....Iklan berbeca terbang (Santa) bukan simbol satu malaysia. Itu simbol agama. Simbol BANGSA dan simbol AGAMA there are so many differ about that 2 things! Am i rite? If not, please, respons.. :)

    ReplyDelete
  28. Salam Blogger, saya mohon share maklumat ini dalam blog saya. TQ

    ReplyDelete
  29. saya sokong dengan komen : suara suatu hikayat!

    ReplyDelete
  30. Isi-isi dalam blog ini pun saya kongsi-kongsikan dari beberapa pihak. Jadi saya tak berhak menghalang sesiapa saja yang ingin berkongsi info ini. Sebarang perkongsian dipersilakan.

    ReplyDelete
  31. Aidilfitri seharusnya tidak dikaitkan oleh mana-mana unsur tersirat. Fahaman begini akan merosakan minda umum. Namun masyarakat umum sekarang tidak sama dengan dahulu yang lebih mendalami agama dan tinggi ilmunya. Apa yang disampaikan amat bernmkna untuk umat islam umum sekarang. Dengan pasti kita tidak mampu menolak bila terjebak. Ya Allah rahmatilah muslim. AMIN....

    ReplyDelete
  32. salam
    mula tengok iklan ni..
    saya sebut satu2 benda yang saya lihat, mcm beca terbang, songkok putih rambut kembang, kemudian bunga teratai dengan lilin....
    memang tak sedap hati tgk iklan ni...

    tertanya dalam hati, siapa yang buat iklan ni...macam mana boleh lepas untuk disiarkan...

    dan satu lagi...memang kita wajib kaji Al-Quran...tapi perkara mcm ni pun kene kaji...jangan sombong dengan ikut nafsu yang itu.

    terima kasih atas perkongsian ini.
    wslm.

    ReplyDelete
  33. dasatnyer..memula tengok iklan ni mmg ragu coz ada kereta cam santa claus, then lagi musykil sebab ada teratai buddha amitabha lak. ingtkan saya sorang jer musykil..ramai lagi perasan..naper tv3 ni didalangi oleh otg yahudi ker? sape yg design iklan ni? malay or wat? juara lagu dulu pun kontroversi gak...nauzubillah...

    ReplyDelete
  34. nak tunjuk 1 malaysia pun berpatut patuttan la..jgn sampai gadai maruah agama sendiri...

    ReplyDelete
  35. salam.. mintak izin saya nak copy info berguna ni di blog saya..

    lbih ramai yang tau lebih bagus.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum
    penggunaan beca terbang umpama santa claus tu mmg sgt tidak setuju. tp apa relevan nya sehinggakan every movement dlm iklan ini diperhati dgn pandangan yg negative dr seorg Muslim? Muslim itu sifatnya mencari salah org lain ke? sampaikan pakai songkok putih pun disalah ertikan dan disamakan pula dgn POPE. jadi lepas ni pakcik2 atuk2 kita yg selalu ke masjid tu kita gelarkan dia POPE, macam tu??? Permikiran org apa ni? Ini ke org Islam yg open minded? cuba fikirkan kalau org bkn Islam atau yg baru nak kenal Islam baca artikel ni. Apa mereka akan rasa? pasti mereka fikir Islam itu permikiran sempit, kolot, tak boleh itu, tak boleh ini, suka berprasangka buruk dgn kaum & agama lain dan mcm2 lg. yg pasti semua yg dilontarkan adalah sifat yg negative terhadap Islam dek krn perbuatan umat Islam itu sendiri. jadi fikir2 kanlah wahai saudara2 Islam ku agar tidak keterlaluan sehingga memakan diri sendiri. ada byk lg cara lain utk menegakkan syiar Islam. Bukan dgn memburuk2kan agama lain. Rasulullah s.a.w tak ajar umatnya begitu.
    wallahualambisawab..

    ReplyDelete
  37. 1 lagi...ada salib kat penang bridge....

    ReplyDelete
  38. tak penah nampak orang pakai songkok putih pun. kopiah/ketayap putih ada la...

    ReplyDelete
  39. 1Malaysia semua boleh. sedih betul dengan malaysia ni

    ReplyDelete
  40. salam. i was taken aback by this info, but one thing though i wanna say. kalaupun perkara ini bukanlah satu kebetulan, kenapa mesti diterangkan satu persatu sehinggakan ramai org terus menyedarinya. Tak ke bende ini akan lebih mengelirukan orang especially orang2 yang masih biasa ilmu agamanya. kenapa tak biarkan saja ia sbg iklan dan masyarkat mengambilnya sbg iklan?

    im sorry, im not being liberal or what, its just that there r many things we can consider to be a good muslim. maybe i think jus let this iklan be as iklan. t least org tak tau pun maksudnya disebaliknya jika ada. wallahualam. alaika rahmah.

    thanks for the analysis btw. :)

    ReplyDelete
  41. slm.info yg menarik untuk dikongsi.sy juga telah mengikuti perkembangan iluminati dan freemansion.rasa kecewa kerana ia telah melibatkan negara saya, sebuah negara Islam..

    ReplyDelete
  42. this is a joke. real joke, bitch!

    ReplyDelete
  43. for me, itulah tujuan nya. benda ni mmg dibuat untuk mengelirukan. bila diterbitkan iklan seperti ini, mesti ada pihak yang curiga akan kaji. and then, wujud la perbalahan pula antara umat islam sbb ada yang setuju dan ada yang tak. pemikiran org malaysia ni tak semuanya kritikal so tak praktikal kalau kita nak view this iklan as normal one only.
    lagi satu, bukan salah mereka kalau ilmu org lain tak tinggi. masa ini lah terujinya iman dan pengetahuan kita. tak gitu?
    just my 2 cent :D

    ReplyDelete
  44. One Square : bukan memburukkan agama lain..iklan ni memasukkan unsur perayan agama lain dalam perayaan islam...itu yang menjadi kesalahanya...bukan masalah pandangan negative atau tak...kita kena tahu yang mana yang HAK dan yang mana yang BATIL...

    ReplyDelete
  45. salam, minta izin share d facebook.. tq...

    ReplyDelete
  46. Salam...mohon izin utk share d FB...Terima Kasih....

    ReplyDelete
  47. Maaflah pada mereka yang cerdik dan bijak pandai bukanlah kita disini hendak mejadi Melayu Islam yg negatif, tetapi kita semua boleh menilai sendiri apakah agenda mereka? Siapa sasaran mereka? Jika orang dewasa yg kurang prihatin beranggapan,
    "Hmm..mungkin mereka hendak buat iklan yang ada kelainan...ohya satu Malaysia le tu..tak apalah..apa nak kisah buang masa aku je nak fikir". Itu orang dewasa.
    Tapi bagaimana kanak-kanak yang masih lagi mentah? Apabila fikiran mereka telah dikawal secara halus sebegini sedari kecil dengan paparan imej2 sebegitu, yang segalanya tampak indah? Maka mudahlah mereka yang mempunyai agenda tersirat menjalankan agenda mereka kelak wahai saudara2ku.
    Ya bukan sekarang..tunggulah 10 ke 15 thn akan datang! Janganlah disebabkan terlalu banyak sangat yang kita "tak kisah" sampai memberi ruang utk mereka sedikit demi sedikit merobek dari dalam!!! Sedar2lah wahai saudara2ku yg taat kepada Islam..jangan sampai Islam hanya tinggal nama di bumi Malaysia yang merdeka ini.
    Terima Kasih pada yg membuat pendedahan ini sekurang2nya kita sedar apa yg sedang berlaku.

    ReplyDelete
  48. hahaha typical meleis. Pngtg dew iklan pelik sket, mle la msuk agama len la sume, merosakkan akidah la...lol tak pndg kew dgn malaysia nih sndri, dgn media skali, sdgkn rncgan tv pn da bley merosakkn akidah, dgn pkaian yg mendedah sgt, dgn aksi2 pgang tgn, b'plukn, ciap dgn ciuman lgi...pew sume 2 x mrosakkn akidah, pew igt akidah yg rosak nih dgn agama jek..lol la kt meleis

    beca merah, tanda dajjal? kt melaka berlambak beca merah, pi la bkar sume, 2 kn tnda dajjal. songkok putih, aku rse dlm hidup aku b'lmbk org pkai songkok putih, org x ckp pape pn. ulama1 sume xdak nk hlg pn.

    aku dew bce komen tntg raya nih adlah satu kemenangan utk kte. tak ptut tnjuk raya dgn beca terbang, umat islam x p'nh wat cm2 dlu. mmg la, tp skang nih ciap dgn lgu2 raya la sume, umat islam dulu pn x wat cm2 jgak, umat islam dulu die b'selawat, berzikir, xdak plak melalak selamat hari raya sana sini

    da la...meleis mmg cmni, and yes, aku mmg meleis jgak

    plg xley blah mentol lampu...weyh!!!! kt umah korg xdew mentol lampu kew, klau dew tlong buang ye! 2 lmgb illumination, 2 kn iblis@lucifer, kne buang la

    ReplyDelete
  49. we need response from TV3 immediately, something in this advert can be explain, no need for thoughts, for example the inverted jawi, i'm sharing this link thank you

    ReplyDelete
  50. mintak share :)
    semoga kite semua sedar dengan apa yg berlaku,.
    semoga Allah sentiasa melindungi umat islam.

    ReplyDelete
  51. telitinye mata penulis yee...xtau plak umat Islam kene kaji sampai begitu skali..
    rse2 pasni umat Islam kene boikot huruf 't' laa..
    sebab ana tengok macam lambang salib..amacam??

    ReplyDelete
  52. baru jer perasan benda ni bila masuk fan page TV3

    ReplyDelete
  53. bile ramai manusia kurang cerdik cam artic monkey la mmbr peluang idea2 sesat ceni msk ke msia...
    wahai artic monkey, sy nk tye pe kejadahnye nk wat iklan yg cam2?
    ade santa yg trg2 jd lmbg kritian...
    bunga teratai yg mmg jd lambang agama buddha?
    ni hari raya aidilfitri.. perayaan uma islam..
    pe motip nk masukkn lmbg agama laen kpd hari raye kite!!!!???
    nabi muhd nh bersabda 'barangsiaa yg menyeruai sesuatu kaum(yahudi n nasrani) maka die tergolong dlm kaum tersebut'

    besa la tipikal manusia yg cam artic monkey ni ramai mesti akan pk 'it juz iklan'
    sbb ramai manusia mls berfikir n anggap sume mende remah cam ni la idea freemason mkn kukuh di malaysia...
    walau kecik cene erkata itu, tp jika ianye mencemarkan agama islam kite..
    kite wajib bantah!!!

    bak kate mhd kite ni terlalu mengkaji..
    adakah anda taw, sbb islam yg mls mengkaji,
    ikut membuta tuli lah idea2 jahaman barat smkn menular dlm minda org islam?
    sbb sume menda nk amek mudah...
    bile org kaji utk beri pgtahuan, komdem..
    sbb mls nk kaji la minda kite makin dijajah...

    komen mhd ni nk sgt kejahilan anda!

    ReplyDelete
  54. assalamualaikum.
    thanks a lot for all the info.
    mmg byk sgt agenda2 dorg ni.
    by the way, leh sesaper bgtau kat sy sumber utk maksud "sangkar" tu x? sy nk kaji lg utk tambah ilmu di dada ni.
    sy jd makin konpius bila sangkar tu diibaratkan sbagai manusia yg terkongkong ngan ajaran Islam sbb selama ni sy x prnah dgr pun bahawa "sangkar" mmbawa maksud sedemikian.
    maaf. . ilmu sy masih kurang dan byk lg yg sy kne blaja (^_^') . . .
    jd, diharap leh tolong sy tambahkan ilmu ni

    ReplyDelete
  55. macam ni pun ada ek? baru ku tahu..ni memang super yakin la iklan tu bermaksud gitu? ada try tanya tv3? siapa yang arah video, buat skrip, edit, jalan cerita dan segala macam krew..kalau nak main kait2 dengan pemerhatian kita, everything is related to the bad-bad things as you relate it but actually it's not..

    macam biasa, kami sebagai manusia yang jahil, memerlukan bukti yang lebih mantap dan efektif berbanding pandangan peribadi yang ikut suka hati..saya ulang..bukti yang kukuh

    ReplyDelete
  56. masya Allah...mmg lame iklan ni kt tv tp bru skang prasan..huhu

    lg satu kalau korg perasan..kt gmba yg ade bunge tratai tu...ade sungai yg mengalir tp brbentuk sprti kilat..menggambarkn lmbang iluminati..cth mcm lady gaga slalu gunekan..

    ReplyDelete
  57. track my logo...
    i'm masonic too...
    gyahahahah~

    ReplyDelete
  58. think there is a posibility conspirasy theory is a part of a higher conspirasy..

    ReplyDelete
  59. ehh..kapal terbang pun bentuk dia macam cross la..oh noooo...masuk kapal terbang je nanti tak boleh mengucap

    ReplyDelete
  60. Typical meleis ya Artic Monkey?
    Fikir guna logik akal engko mmg le mcm tu..
    Memang senang kena jajah le kalau dah tahap pemikiran engko mcm ni..kesian.

    ReplyDelete
  61. wah! panjangnya research.
    berapa lama lah kau kaji duduk adap utube dgn tv3 kan?

    LOL

    are u joking?

    LOL

    ReplyDelete
  62. saya pun memang da lama tau pasal illuminati ni...xsangka plak tv3 ni pun ade pengaruh2 dia...mintak di jauhkan....thanx 4 the info. good job..

    ReplyDelete
  63. Nilailah sesuatu, mengambil kata-kata Syeikh Yusuf al-Qaradawi, tanpa "tahwil" dan tanpa "tahwin." Iaitu tidak memberat-beratkan dan tidak meringan-ringankan.

    Saya sendiri dulu ada songkok putih. Apakah saya POPE?
    Iklan ni memang negatif dan mengelirukan, tapi janganlah dinegatifkan kesemuanya. Nilai musuh dengan adil, walaupun mereka berlaku tidak adil. Yang salah katakan salah, yang tidak salah jangan disalah-salahkan. Itu yang membezakan KITA dengan MEREKA.

    ReplyDelete
  64. aku tengok juga iklan ni...tapi tak rasa apa pun, takde rasa sesat pun....

    cuma iklan ni memang tak best macam yang arwah Yasmin Ahmad buat, tu je.

    komen mujtahid005 terbaik

    ReplyDelete
  65. apa pun aku respek pada pengkaji

    banyak betul masa ya kaji iklan raya, jangan sampai terlupa nak beraya sudah la

    ReplyDelete
  66. nie karut semata2..karut btol...
    tah ape kejadah nak dikaji..
    bende2 mcm 2 sume andaian karut..
    sememang xmasuk akal kaji ini..
    dari buat andaian2 mengarut nie pastu sebarkan..
    baik sebarkan dakwah2 islam yang benar..
    bukan andaian mengarut mcm nie...

    ReplyDelete
  67. pemikiran org zaman sekarang..
    sebenarnya kita dah nampak da ape yang nak dtunjukkan..apa kit ale buat??
    sediakan saja diri masing2 dengan iman..
    tu jek yang kita mampu..

    ReplyDelete
  68. Sekejap Illuminati. Sekejap Buddha. Cubalah bagi fakta yg tak bercanggah satu sama lain.

    Tentang orang tua yg macam Santa Claus tu memang saya nampak persamaannya.

    ReplyDelete
  69. kepada artic monkey n yg bersepndapat dgn artic monkey..come on..wake guys..we r MUSLIM..Islam adlh agama yg terunggul..jgn kerana terlalu berpikiran positif ttg iklan ni tp maruah agama tergadai..jgn jd islam pd name..iman n takwa tiada..sedarlah sblm terlambat..

    ReplyDelete
  70. Kita lihat apa yang ingin kita lihat. Pada saya, beca terbang tu sebenarnya melambangkan hantu kopek yang suka kidnap budak-budak. Beca yang pecut laju mencerminkan rempit. Taman bunga tu pulak adalah metafora perangai couple Melayu yang suka buat projek kat taman KLCC. Pendek kata, iklan ni adalah personifikasi orang Melayu yang cepat percaya benda mengarut :p

    ReplyDelete
  71. Jika demikian, TV3 tergolong penyebar ajaran kristian dan orang-orang Islam yang menyambut iklan ini dengan megah tergolong mereka yang mempunyai mata tetapi tidak melihat, mempunyai telinga tetapi tidak mendengar, dan mempunyai hati tetapi tidak faham agamanya.

    ReplyDelete
  72. salam,
    nt tny skit bley?
    ni minat tgk cite p.ramlee ke?
    Masya Allah ni bukan ke sebenarnye utk menunjukan kekaguman kita ke?sepatutnye ko gne Astagfirrullahhalazim..

    ReplyDelete
  73. berfikiran terbuka adalah elemen budaya barat..
    berfikiran islam adalah mengikut garis panduan dan ruang likup agama islam.. Syabas kepada yg menyedari bisikan hlus ini.

    ReplyDelete
  74. Saya hargai semua KOMEN2 diatas tapi tolong jangan bertelagah.

    Saya dah cakap awal2, tlong tambahkan ilmu anda tentang FREEMASON dan agendanya. Jangan ambil sikap tidak kisah. bagi sesiapa yang ckap artikel ni mengarut, fine. Itu hak anda tapi anda kena hormati juga hak saya. Saya nak sampaikan kebenaran. kalau anda taknak terima kebenaran, sudah. jangan cepat melatah nanti bila Malaysia dah jadi negara sekutu Yahudi sama seperti Singapore.
    Saya still faham kenapa anda semua kata artikel ini mengarut. nasiha saya, tambahkan ilmu anda dalam pengetahuan tentang Illuminati dan perancangan FREEMASON kemudian nilai balik artikel ni.

    Yang pasal sekejap illumunati, sekejap buddha... anda tak perasan ke itu simbol keagamaan? tolong celik sikit. sikit je. bg nampak ape mkne teratai dan kereta santa tu pun dah cukup.

    Lagi satu, ape mesej iklan ni? banyak lagi iklan yang boleh disiarkan. so, salahkah kita menentang sesuatu yang diyakini salah dan bertentangan.

    Artikel ini juga bukan untuk pecahbelahkan antara kita org melayu.. (islam khususnya) tapi ini sebagai satu kesedaran kepada semua. bagi yang telah faham, tahniah saya ucapkan. saya tahu, bagaimana anda menilai artikel ini. terima kasih.

    ReplyDelete
  75. salam,
    i think you are too much..

    on 1st scene, mentol lampu pencahayaan, bukankah usually pencahayaan dalam rumah buruk mmg skema nya dalam iklan is mentol lampu? i have yet to see format rumah kampung pakai lampu neon or lampu 'concealed'

    on 3rd scene, pak aji rambut putih kopiah putih - biasa la orang tua2 memangla rambut putih! n kopiah putih tu skema la.. dah konsep yang MAYBE ditujukan adalah untuk kanak2 jangan lupa pada yang tua (datuk-nenek di kampung)

    on bintang yahudi tuh, ngko lebih2 plak bagi idea.. kalo setiap yang berbintik nam tuh logo yahudi, abis tu harap JANGAN blajaq matematik, sebab tanda tambah (->this thing +)tuh salib! bahaya cik abang!

    other things, no komen, tp janganlah keterlaluan...

    ReplyDelete
  76. Balik kampung ni, saya nak buang semua pelita minyak tanah... nanti orang kata macam Deepavalli.

    Kemudian nak buang semua potted plants dalam rumah... nanti orang kata macam pokok krismas.

    Ketayap putih pun nak kena ganti ketayap hitam... nanti orang kata macam Pope

    Relexlah tuan punya blog. Pencarian menuntut ilmu bukanlah mencari fakta yang mengiyakan semata-mata, tapi mencari fakta yang *menidakkan*. Kalau dah tak ada fakta lain yang menidakkan, barulah sesuai fakta itu dianggap sebenar-benar 'fakta'.

    Kalau tak, hipotesis anda hanyalah sekadar hipotesis kosong...

    ReplyDelete
  77. errr... blog ni pun ada bintang2 berkelipan... buka minda, awasi freemason. alquran yang terbaik.

    ReplyDelete
  78. saya pon baru terperasanlah... ada bintang2 kecil beraura pada template blog penulis sendiri... bukan ke ini lambang kepada keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc seperti yang digembar-gemburkan penulis??? kan ke ini tanda-tanda mendewa-dewakan kristian? adakah penulis juga sedang mengajak para readernya masuk agama kristian? saya dan lain-lain reader juga boleh mengandaikan bintang2 berkelip pada blog penulis ini adalah lambang kepada bintang berbucu 6 seperti israel. owhhh... mungkin ini satu kebetulan!!! tapi tulah kan, kalau kebetulan kenapa pada iklan orang lain kita boleh sangat prihatin mengkaji sehingga tanpa kita sedari ia mungkin boleh meniupkan api persengketaan sesama kita dalam negara. bukankah islam tu cintakan kedamaian? bukankah islam mengajar kita agar sentiasa bersangka baik dan berlemah lembut walaupun terhadap orang bukan islam??? sebelum kita mengata orang, mari kita perbaiki diri. ingatlah, satu jari yang kita tuding ke arah seseorang, empat jari lagi menghala ke arah kita. jomlah sama2 kita tingkatkan amalan & memperbanyakkan doa agar hidup dan mati kita kekal dalam keimanan terhadap DIA.. :))

    ReplyDelete
  79. Assalamua'laikum...

    Satu je yang aku rasa nak tegur...tolong jgn salahkan sesiapa tanpa bukti kukuh i.e TV3..apa bukti yang TV3 bersekongkol...?? Mungkin mereka sekadar menyiarkan tanpa menyedari semua benda nie...maybe jugak depa langsung x tau apa2 pasal benda nie...

    Aku da tengok banyak sgt fitnah dan hasut menghasut dilakukan melalui internet...sesama sendiri pun dok menunding jari...pernah terpikir x kalo kita tersalah info dan kemudian kita menyebarkan plak dan menghasut lagi...agak2 dalam kubur nanti apa kita nak jawab....

    Entah2 mmg benda ni saje dilakukan untuk laga2kan umat Islam....Pernah terpikir tak kalau hakikatnya mmg semua nie hanya kebetulan...apa yang kita nak jawab time Malaikat tanya dlm kubur nanti "kenapa kita memfitnah" kenapa kita bercakap tanpa ada apa2 bukti kukuh...pernah x kita terpikir mcm nie...Wassalam...

    ReplyDelete
  80. En Asrul Muzaffar Mohammed, aku sokong ekau! pasnih nak cakap kat pak aji uban putih kat kampung2, suruh dorang pecat kopiah putih dari kepala.. nanti nampak macam pope..

    n betul, aku setuju yang iklan tuh memang pelik, sampai mesej pelik2.. tapi xkan nak cop semua jahat termasuk part kopiah putih? n mcmana blogger tau budak tuh baca bible? nampak ke bible?

    mcmana bini Pi-Em yang pakai tudung nampak rambut? or cerita/iklan mesia yang zahirnya pompuan melayu (aku x pasti la muslim) yang berlakon, walhal nampak aurat?

    ReplyDelete
  81. iklan tv3 memang bodoh..
    tapi aku rasa ko punya nak kaitkan iklan ni ngan illuminati lagi bodoh dari tv3...seriyesss

    ReplyDelete
  82. eh, da malamlah sekarang... gelap kat luar tu... islam dah mundur ke??? nampaknya kenalah tunggu siang camni... barulah islam boleh maju...

    haiii... dok dalam gelap plk. kang pasang lampu kang, mentol tu dia cakap iblis lak. pasang pelita lagilah jadik isu. kang kata agung2kan hindu...

    macam mana ni en penulis??? saya confius... :))

    ReplyDelete
  83. hmmm apa la ni... imaginasi kita dilebihkan2... aku x percaya kebetulan, ttp kebetulan boleh direka... amik 2 point je la, yg peliknya pope tu mcm pakai baju melayu pula, pastu masjid tu mmg nmpk kecik sbb drpd jauh kan?

    Apa2 pun, jika spt yg didakwa, iklan ni pun ada kebenarannya. Umat Islam adalah antara yg plg miskin bkn hanya di Malaysia, ttp seluruh dunia.

    ReplyDelete
  84. en penulis, kalau sangkar burung tu maknanya islam dalam kesempitan, kalau ada sangkar kucing ngan sangkar tikus, tu apa pulak maknanya??? nak tau gak nih... :))

    ReplyDelete
  85. Walaumacam mana pun, kita sebagai umat Islam mestilah kena sensitif terhadap perkara-perkara sebegini...jangan sampai dah tersimpang jauh, baru nak berpatah balik, suatu kerja yang bukan mudah.

    ReplyDelete
  86. yang ketara macam bunga teratai dengan beca ala2 sleigh santa claus tuh memang patutlah iklan di bantah kan..

    tapi, kalau sampai lampu gelap, sangkar burung, gelap malam, siap budak melayu naik beca semua pun ada tersirat susahla...

    perlu ker tafsiran melangkaui batas fikiran neh??
    yang macam saya kata ketara tuh takpela sebab benda tuh aku pun nampak dan boleh fikir

    yang tersirat neh, aku sendiri pun tak fikir, aku mengaku aku bukanlah orang yang pandai, mungkin bodoh...tapi aku takde masa nak fikir benda-benda tersirat neh.

    ala2 macam persatuan pengguna pulau pinang, semua benda beracun tak boleh di makan..hihihi

    ReplyDelete
  87. korang nampak tak jin ifrit dalam tu? dan jugak bakteria2 dan virus h1n1.kalo tak nampak pegi amek mikroskop.iklan ni memang merosakkan kesihatan la.setuju dgn tuan blog.huhu.

    ReplyDelete
  88. TV3 dah hentikan iklan ni.
    dah diberitahu kat Buletin Utama td.

    Maksudnya??

    ReplyDelete
  89. aihh..... dah bnyk dah org yg share artikel ni.
    aku baru nak taip yg mcm boy taip
    tp dia taip dulu plak.

    memang beca tu mcm kereta santa
    memang teratai lambang buddha
    jawi terbalik tu pown boleh tahan biadap

    tp, tafsiran yg lain2 tu, wow!
    kalau terer, tulis la skrip filem pasal konpirasi mcm ni.
    saya taja penggambaran dia.

    ReplyDelete
  90. omg i'm lost for words to express the stupidity of this so-called kajian. oh meleis.

    kalau lu tak point out benda tu semua, takde sape notice, takde sape amek port. orang kutuk iklan tu bodoh je. ape kes lah nak illuminati freemanson bagai ni? buat lawak la weh.

    go get a life.

    ReplyDelete
  91. saper yg cakap buang masa kaji benda2 gini dan lebih baik kaji artis ntah ke ape2, n alquran!!!

    gini.. kita jangan fikir macam tu: kalau iklan ni tidak dikaji, maka lebih byk la permainan minda akan muncul macam ni. mungkin hingga ke tahap tidak boleh dikawal walau benda ni sudah mengawal kita. tp jangan sampai akidah pon hilang...(akidah? akidah tu apa?... hah, mau jadi macam tu?)

    sekarang mari kita kaji semua, dia ubah semua. kita buat semua, demi kebaikan diri, bangsa dan agama...

    ReplyDelete
  92. Dah berkali aku tengok iklan ni, tak hilang akidah pun. Aku rasa tengok Melodi lagi bahaya dari tengok iklan ni.

    ReplyDelete
  93. Harap semua pengkaji tidak memakan nasi lemak kerana nasi lemak berbentuk tiga segi

    Lubang jamban pun berbentuk mata satu, jangan berak di jamban ya

    ReplyDelete
  94. salam.. minta izin share di blog saya..
    athirahbudiman.blogspot.com.
    TQVM

    ReplyDelete
  95. OK BERTENANG. KENAPA ADMIN DIHENTAM SEBEGINI RUPA SEDANGKAN POST INI DISHARE JUGA. INI BUKAN KAJIAN ADMIN! ULANGAN, BUKAN KAJIAN ADMIN! SAYA CUMA 'SHARE'KAN MANA YANG RASANYA ADA KAITAN. KALAU ANDA RASA ADA KESALAHAN PADA ARTIKEL, ATAU MANA2 BAHAGIAN YANG TIDAK DAPAT DITERIMA AKAL, SILA DIBINCANGKAN DENGAN CARA YANG BERHEMAH. BUKAN HENTAM MACAM ADMIN NI SEORANG PEMBUNUH. SAYA JUGA MANUSIA BIASA. SAYA BUAT ARTIKEL INI BUKAN DENGAN CARA MENGHENTAM MANA2 AGAMA ATAU PIHAK. SAYA TAK SALAHKAN TV3 YG MENYIARKAN IKLAN NI. MUNGKIN PIHAK TV3 PUN TAK TAHU DAN KURANG ARIF DALAM HAL NI LANTAS MELULUSKAN PENYIARAN IKLAN TERSEBUT. SEKARANG, TV3 DAH HENTIKAN DAN DECLARE PADA UMUM DI BERITA. BERERTI MEMANG TERDAPAT KESALAHAN PADA IKLAN INI DAN TELAH DISELESAIKAN DENGAN CARA YG BERHEMAH. CUKUP2LAH BERTEKAK. PERKARA DAH SELESAI.
    PESANAN SY: SENTIASALAH 'BEWARE' DENGAN AGENDA FREEMASON YG AKAN MEMUSNAHKAN ISLAM.

    ReplyDelete
  96. Freemason?Bintang?Pope (it is just an old dude!!and he is not even a white guy!!)?What bible?Beskal? even the clouds??Come on....the dim lights?? all those are controversional? You gotta be kidding me???

    I am amused by the creativity of the observer...(clap..clap!!) bole menang award nih..

    Tak sangka..bende mcm ni pun boleh murtadkan org ke? Where are your faith towards own religion?

    God bless you all for thinking so negatively...

    ReplyDelete
  97. bagus la orang ade buat kajian, at least kalau benda pengarut pun akan kaji, bukan macam pengkutuk-pengkutuk semua ni, tau nak kutuk orangg kaji benda merepek je, korang ade ke kaji apa2. Tak payah nak nafi la yang kita semua ni senang nak percaya benda2 pelik tanpa bukti, tapi dalam tu banyak benda dah di revealed kan, AND kita ni juga memang terkenal dengan sikap "TAK AMBIL KISAH". Kalau korang nak percaya cakap orang, nak ikut telunjuk orang ikut la BROTHER. GUA KESAH APE, LU SESAT LU PUNYA PASAL LA. SEBAB BILA ADA ORANG KAJI DGN ILMU LU TARAK DENGAR, HIDUP LA KAU MACAM KERA BANGANG.

    ReplyDelete
  98. dengan Nama Allah, Pemilik Alam Semesta..

    pertama sekali saya nk ucapkan tahniah kpd blogger diatas tulisan dan perkongsian ilmu yang bermanfaat saya kira..

    Didalam Alquran surah alBaqarah ada menjelasakan bahawa orang yahudi dan nasrani xkn sesekali redha kepada kita selagi mana kita tak mengikut telunjuk mereka. Jadi byk cara mereka gunakan utk menyesatkan kita. Dalam kata mudah mereka akan biarkan kita beragama islam, tp budaya n cara hidup kita seperti atau lbh buruk dari mereka..

    Disini jua sy melihat pihak blogger sndiri mengatakan ini adalah perkongsian ilmu, namun maaf sy ckp, komen2 disini banyak yang mencerminkan mereka2 yang kurang faham akan maksud perkongsian ilmu..
    kita semua seharusnya ingat, banyak perkara yang kita tengok nampak remeh, akan tetapi apabila terjadi sesuatu perkara, kita saling menyalahkan antara satu sama lain.
    kaedah islam, mencegah lebih baik dari mengubat. kerana itu hukuman yang dijalankn, yang diturunkan ALLAH,adalah lebih bersifat mendidik dan bukannya menghukum.

    Seungguhnya jadilah orang yang berfikir, mengkaji, bukan hanya menerima sebaliknya memberi.

    Sesungguhnya banyak isu yang dipandang remeh, tetapi akhirnya memakan diri kita ibarat sekam, oleh itu , muhasabahlah diri kita semua. Sesungguhya perancangan licik golongan tertntu mampu dijalankan pelbagai cara dan mungkin kesannya bukan pada kita, tapi pada generasi akan datang..
    wallahua'lam. maaf atas segala khilaf..

    ReplyDelete
  99. For your information, I as admin to this blog is not the observer to these things. I just share this article and put in my blog and make some additional info in this article.

    ReplyDelete
  100. Hakim dan Zulfaqar, trima kasih sebab memahami niat sebenar admin. Kalaulah artikel ni dibuat untuk memporakperandakan keadaan dah hubungan baik sesama Islam, dah lama saya tokok tambah dan buat ayat sendiri yang lebih menyakitkan hati. Tapi bila fikir kita hendak konsi pengetahuan dan tambahkan ilmu, sekurang-kurangnya ada juga info yang boleh saya ketengahkan.

    ReplyDelete
  101. Apa pun yang kalian bicarakan tentang isu ini.. Ingatlah ALLAH akan memberi ganjaran syurga kepada sesiapa yang menegakkan agamanya dengan ikhlas selagi dia seorang muslim tidak kira melayu, cina, india dan lain-lain bangsa kerana Allah menjadikan manusia dengan berbilang bangsa dan iman sebagai penentu di akhirat kelak... DAN Ingatlah Allah akan mendatangkan siksa neraka kepada manusia yang engkar dan mempermainkan agamaNya. Anda boleh berjenaka atau memperlekeh usaha untuk menegakkan agamaNya di dunia ini.. tetapi ingatlah balasan dari Tuhanmu amatlah dasyat di akhirat kelak. Kepada sesiapa yang merasakan dirinya jahil maka eloklah baginya menuntut ilmu dan "diam" dari terlibat dengan mencurahkan pendapat yang boleh mengelincirkan akidah anda. Kepada yang munafiq dan kafir laknatullah.. Insya Allah kalian akan disiksa dengan siksaan yang berat di neraka kelak.

    ReplyDelete
  102. Kalaulah semua orang berfikiran terbuka seperti anda, alangkah bagusnya. terbuka bukan bermakna bebas dari sebarang batasan, terbuka mean meluas dan tidak lari dari landasan. Terima kasih.

    ReplyDelete
  103. mohon share ye tuan punya blog...

    ReplyDelete
  104. TV3 dan orang yang buat ni perlu disiasat, hari tu muzik2 nampaknya banyak sgt pengaruh illuminati di tv3 ni

    ReplyDelete
  105. untuk admin, teruskanlah berkongsi ilmu, cuma atas keperluan masa skang, mungkin boleh ditambah lagi dgn beberapa pndapt atau hujah, mungkin dari kajian ilmiah yg lain dan yg paling pntg, dari alquran dan sunnah nabi sndiri. thniah skali g, teruskan usaha tuan, krn sesungguhnnya tak semua orang menyenangi apa kita buat..

    ReplyDelete
  106. DH TERANG ADE PENGARUH PAGAN DLM TV3...TAHNIAH LA

    ReplyDelete
  107. dah2..x baik gaduh2..kita dah nak raya ni..Selamat Hari Raya!

    ReplyDelete
  108. x nak cakap ape2...
    anyway..dari 1st aku ngok iklan ni pon da laen macam da..ade beca terbang..2lisan jawi terbalik..tiada motifkan??
    pastu ade bunga teratai pulak..x masuk akal langsung..
    then last skali baru ade ketupat sebijik ade orng tu pgng..2pon skejap jek..
    ape2 pon ambik iktibar dari ape yg berlaku..
    thanx sape yg kaji bende ni..

    ReplyDelete
  109. you all believed in the blogger and am convinced he is right/correct. because you believed he may have done his homework, what with all the this equals to that, and ...ooh look, clooouuudddsss hmmm... so on & so forth, blahblahblah...

    1st..

    maybe the blogger is correct, maybe he is not. it is purely his observation and conclusion. right? in fact, why don't i conclude that this website with the green bamboo background is very Japanese? ...and Japanese = Shinto? (oh my god!! we're sushi-eaters now?! holy crap!)

    we are all given 'freewill' to choose what we want to think & believe. why think and choose to believe negative thoughts and the bad part of things? wouldn't it be similarly easy to believe "hey! what a great advert!"

    2nd...

    if the advertisement is intended to sway an individual from his path, then the right question is to where?

    is it to Christianity? Buddhist? Freemason? House of Horus? Illuminati?? and while you're at it, why not throw in Hinduism since there's so many lights involved? it doesn't make any sense as there is no conclusive direction (as far as i'm concerned, every sect/cult/religion emphasizes and demands singularity in belief, or a somehwat 'monotheism' even if it does not require individuals to profess their faith). so unless it is promoting "multi-religionism" (oohh!...wateve d heck dat is...), i don't see the point .

    3rd...

    why not do yourselves a favor? take it/things positively as it is; merely an advert, but perhaps a more modern approach and not the typical conservative we've seen and grown accustomed to. as i said earlier, it might be what you think, it might not. freewill. why not let YOUR OWN mind and faith guide you? heck, he may be wrong and you're supposed to guide him back yeah? but because you chose to believe it in such a way, you are compelled to stay away and shun from it, and (assuming he was wrong in this case) you're both ultimately lost.

    similarly, i could have earlier opened up a blog applauding for such a great advert and who's to say you all might've agreed with me anyway (law of attraction anyone?).

    creating an illusion or conjuring up thoughts or drawing conclusive ideas from something isn't exactly something one might consider productive. so here we are, back to skepticism and paranoia-land...

    p/s please, the kid in scene 1 is just reading a damn book.

    ReplyDelete
  110. First of all, im sorry because my English is not powderful,

    what kind of book got Jawi word, and the next page got BECA without any word ? it's just a damn book i know. We all know what we're arguing here, it's not about our faith or believes in our own religion. But why the hell you need to include a Christian or Buddhist way of celebrating religion's day? Because Hari Raya is a day that Islam celebrating our winning day in the past, and it's Islam once again. If you want to talk about why we should give a damn opinion in multi-racial advertisment, look at the advertisment first, Hari Raya ads should be included by Islam religion things and not racial things. It's two different thing and i'm sure many of us are not agree with what Tv3 have done. Don't get confused by the people who have done research on the ads, they though maybe there's something wrong in the ad beside the original intention of the producer of this ad is absolutely wrong.


    Maybe people are angry now, but people makes mistake, and me too. everybody does. Tv3 have stop commercial the ad because they have their own reason, besides got slammed by people around them. It's just a mistake, maybe not. I don't know and you don't know too. Yes, i am concern about my religion and for me the way their promoting hari raya wrong.

    I did not want to argue with anybody here, just my 2 cent opinion, sorry for anything wrong i've wrote. Selamat Hari Raya btw. :)

    ReplyDelete
  111. mengapa kita perlu meneliti dan ambil berat tentang perkara seperti ni?

    Surah Taha

    Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjukKu, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta. (124) Dia berkata: Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, padahal aku dahulu melihat? (125) Allah berfirman: Demikianlah keadaannya! Telah datang ayat-ayat keterangan Kami kepadamu, lalu engkau melupakan serta meninggalkannya dan demikianlah engkau pada hari ini dilupakan serta ditinggalkan.

    apakah ini sesuatu yang remeh temeh?

    Khutbah Rasulullah pada Haji Wida’

    antara isinya...

    Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil.


    sikit sikit Illuminati, sikit sikit freemanson? nak kecoh kecoh ker?

    Sabda Rasulullah saw:

    “Wahai sekalian manusia! sesungguhnya tidak ada fitnah di muka bumi ini semenjak Allah menciptakan keturunan Adam yang lebih besar dari fitnah Dajjal, sesungguhnya Allah tidak mengutus seorang Nabi, melainkan telah diperingatkan kaumnya tentang fitnah Dajjal. ” [HR. Bukhari]

    dah depan mata masih tak jelas lagi?, bukan kah ini fitnah yang sangat besar?


    pada yang malas berfikir tapi masih ada sekelumit iman tak yah susah susah lah, baca jer surah al kahfi.

    Daripada Abu al-Darda sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda – Barangsiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada awal surah al-kahfi, pasti terlindung daripada dajjal (HR Muslim 809)


    nak main main ngan kata kata sinis ehh,apa kita fikir kita tidak akan mati kelak, masih nak bergembira? Jaga jaga ehh, kat dalam alam siber ni bleh lah... tunggulah lah saat di alam barzakh nanti...opinion kamu sangat cool ehh jadi kalau berani Berhujah lah kamu ngan Allah

    ReplyDelete
  112. Syabas saudara, satu kajian yang cukup mendalam dan menghasilkan elemen yang cukup tepat bagi menjentik minda kita untuk berfikir di luar dari kotak. Hasilnya iklan tersebut telah ditarik balik. Semoga ramai lagi penonton yang berani menyuarakan pandangan seperti saudara.

    ReplyDelete
  113. wahai z3rg z4rgus,

    ko cube tgk iklan tu btul2..
    bukan utk mencarik kontroversi tapi ingin mencari kebenaran..
    Sesuatu yg diberi harus diteliti..
    dah terang lagi bersuluh iklan ni boleh merosakkan akidah..
    Pegangan kite boleh goyah dgn perkare2 sedemikian..
    kite yg harus kuatkn nye..
    jadi dgn inilah carenye..
    syabas tuan blog..
    semoga ALLAH memberkati anda..

    ReplyDelete
  114. tahniah sdr atas penelitian anda...biarkan si luncai 2 terjun ngan labu-labunya...teruskan usaha anda...moga Allah merahmati segala yg anda lakukan utk agama Islam tercinta...

    ReplyDelete
  115. masyaallah...sblm ni ada juga unsur2 negatif seperti ini seperti ada sebuah anugerah berprestij malaysia yang menggunakan unsur2 sebegini..bagi mereka yang tidak memahami akan menerima sebulatnya tetapi sebaliknya unsur2 menyesatkan yang diselitkan..wahai umat Muhammad..bangkitlah..sedarlah wahai anak bangsaku...

    ReplyDelete
  116. I hope ko rang taklah pulak suruh geng-geng pergi bakar bangunan TV3 sebab mereka bersekongkol dengan the Illuminati dan Freemasons!!!!

    ha ha ha.... how stupid...

    fakta 1 . Santa Claus dan pokok Krismas tak da kena mengena dengan Kristian. Ia adalah tokok tambah geng-geng barat dengan kepercayaan karut mereka kepada perayaan Krismas.

    fakta 2. Sinaran cahaya lampu pelita yang sudah menjadi kebiasaan penghiasan rumah semasa Hari Raya adalah pengaruh Hindu dalam budaya Melayu. Ia melambangkan Deepavali, yang bermaksud cahaya memenangi kegelapan. Oleh kerana skarang dah modern, lampu pelita diganti dengan lampu berkelip-kelip elektrik. The argument is - what is the difference?

    fakta 3. Bukan semua buku yang bergambar mesti Bible. Buku-buku teks skolah pun banyak gambar!!!

    fakta 4. Kalau dikaji dengan teliti, kebanyakan ritual agama (which religion(s)? you look them up for yourself) yang diamalkan sekarang mempunyai asal usul pagaism whether you like it or not.

    As for me, TV3 should have edited their adverts before putting it on air.

    ReplyDelete
  117. Salam..moga Allah merahmati usaha saudara..semoga suara2 yang mengkritik saudara itu membuatkan saudara lebih bersemangat untuk menegakkan agama Islam ini.Sesungguhnya, setiap manusia itu ada tugasnya sendiri yang Allah telah tentukan..jadi, jgn cepat mengalah.Ini juga adalah satu cabang ilmu...Rahmatilah hambaMu ini ya Allah.kau berilah hidayah dan petunjukMU kepada kami muslimin dan muslimat. tetapkanlah kami atas jalan ketaatan Mu.amin. Teruskan usaha!!!

    ReplyDelete
  118. haha indra qirana, awak ni banyak eh la. ehhh

    ReplyDelete
  119. kepada yg cuba buat lawak tu. kau sedang memperlekeh agama sendiri. org kafir pn hepi tengok islam mcm ni. perasan tk?

    ReplyDelete
  120. dh kali ke 3 TV3 buat sotai, dulu AJL 23, tema: Illuminati Musik, AJL 24, skang nih plak...adehh

    ReplyDelete
  121. tahniah kepada blogger kerana menyiarkan ilmu yang berguna kepada umat islam khasnya bagi di negara kita. Teruskan Blogger. Semoga kajian cerdik pandai di kalangan orang islam membuka minda kepada orang islam yang sekadar pada namanya..sesungguhnya dakyah orang kafir halus tindakan nya dalam menyesatkan fahaman orang islam. Menjadi syirik adalah mudah hanya dengan lafaz lidah, hati dan perbuatan. semoga kita semua dijauhkan dari syirik ini.

    ReplyDelete
  122. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  123. Kalau anda semua igt admin postkan artikel ni dengan sia-sia, awak rasa apa admin akan buat? admin akan tidur, tidur dan tidur. Lagi senang. Tapi admin sedar sebab admin punyai blog dan blog ni bleh djadikan ruangan dakwah, so admin busykan diri jugak buat artikel tntang perkara ni. Kalau ada yang rasa admin berusaha utk buat sesuatu yg karut dan meletihkan diri sendiri, jawapannya tak.
    Lagipun, admin terdengar ada suara yg kaitkan buluh ni dengan shinto! wah.. alert btul. tahniah! tapi shinto musuhi Islam? Shinto pengaruhi minda dan akhlak umt2 Islam? Shinto yg berasa dari jepun tu tak kacau org. diorg buat hal diorg. x perlu usik. lgpun ikon buluh ni memang banyak la diguna sebagai lambang ketenangan. tak gitu?
    kpd org bragama kristian yg hntar post ke blog ni, harap anda faham. Kami umat Islam xkan mengganggugugat anda saja2. jadi anda tak perlu takut dan buat andaian yg bukan2 kononnya artikel ni dah pecahbelahkan antara 2 kaum. Cuma anda perlu hormati, perayaan Islam xbleh dicampurkan dengan unsur keagamaan yg lain. bukan dalam perayaan saja malah dalam aspek kehidupan seharian pun dilarang.
    Yg komen bab pelita dalam rumah. xda salahnya gunakan pelita dalam rumah mahupun dalam pejabat sekalipun. yg mnjadi persoalannya pelita dalam scene. ianya berkait dan membawa makna tersendiri. kalau anda xmahu percaya, terpulang. admin x paksa.
    Tahniah Indra Qirana. Siap dengan dalil. Kalau kalam Allah tu x mampu buka mata mereka, tak mengapa. Allah hanya memberi hidayah kepada sesiapa yg Dia kehendaki.

    ReplyDelete
  124. salam tuan blogger, tahniah di atas maklumat yang berguna ini. iklan ini mmg ada ussur agama lain dalamnya dan kita sebagai org Islam tidak boleh berkompromi dengan iklan palat macam ni. dan kawe nak tuan blogger remove je komen2 bodo yang mengatakan iklan ini tak ada apa2 yang salah @ silap . coz pengomen2 bodo ini akan mengelirukan lagi hal. sekian dari kawe......

    ReplyDelete
  125. Andi, mengarut ek artikel nie? xpe.
    nanti ko tgok sape yg mengarut.

    ko mesti x paham kan ape yg dimaksudkan dgn SIMBOL. kalo die letak sebijik2 BIBLE dgn POPE dlam iklan tu, sah2 bgunan TV3 kna bakar lpas siar iklan ni.

    Burung: sjak bile la admin ckap die tilik burung. die menilik2 buku tu mean dia selak2 buku. kalo x paham ayat xpayah buat2 paham!

    kalo ko rse ko pndai nak buat tafsiran in-depth, silakan. watkan aku tafsiran yg paling tepat dan bleh dterima akal tnpa wat org keliru.

    sebab tu org ckap, bila tak tahu, tanya. ini dah buat2 tau, hentam. huh! x mengaji ke hah?

    ReplyDelete
  126. aRMaNiZaN; x boleh. nanti dikatakan pengecut! admin bukan org macam tu. admin nak nanti ble diorg dah sedar, diorg akan nilai balik komen2 yg diorg dah post.

    ReplyDelete
  127. salam

    ok, sebelum aku start komen, aku nak mintak maaf dulu lah. cuma aku rasa terpanggil nak betulkan apa yang aku rasa salah.

    firstly, aku rasa the whole ulasan iklan tu adalah mengarut. first time tengok iklan ni pun, aku rasa idea nya mengarut, tapi takde lah sampai nak reka kitab tafsir sendiri pasal makna di sebalik iklan pulak.

    come on guys, malu aku selaku orang islam bila ada penafsiran membuta tuli macam ni.

    takkan lah muka surat bergambar = terus jadi bible?

    pakcik pakai songkok putih = terus jadi pope??? gila ke hapa? arwah ayah aku selalu pakai kopiah macam tu pergi masjid.

    pelawaan naik beca = pelawaan masuk kristian????? astargfirullah... dah jauh tersesat dah tafsiran ni..

    dan banyak sangat penafsiran yg narrow dan tak in-depth.

    harap semua org islam tak terpengaruh dek tafsiran siapa entah yang mengarut ni.

    aku tak nafikan, tak sesuai gabungkan element christmas dan hari raya, tapi jangan lah semua benda kecik nak ditafsirkan.

    pernah korang tengok lukisan abstrak kat galeri seni? pemahaman setiap orang berbeza beza. penafsiran seseorang terhadap lukisan abstrak tu, melambangkan diri seseorang tu.

    ReplyDelete
  128. saya sgt sgt sgt lah tertarik dgn entri yg ni. saya baru 16 tahun tapi saya alert jugak bende2 freemanson dan Illuminati sbb saya ada ahli keluarga yg berpengetahuan terangkn semua bende ni kat saya. dari jam 12.00tgh mlm tdi sampai lah sekarang tepat pukul 2.27pagi, saya baca seemuaa komen2 org kat blog ni.

    sedih jugak saya pada pendapat org yg kata artikel ni merepek. toloong lah, pada korg2 yg memandang bende ni ringan, tolong dan tolong lah, pergi search kat google, ape bende freemanson, ape bende illuminati. bende ni dah terlalu berleluasa lah. x kn la korg ni katak bwh tempurung sgt x nmpk apa jdi kat AJL itu hari? yg lagu lady gaga berlambak skang, berlambak lagi lah bende2 ni skang. cuba bayangkn, org mcm blogger ni x de utk share bende bermanfaat gini dan hanya tinggal org2 jenis 'tak kisah' cm korg, punah islam tau x?!

    tolonglah, mereka2 tahu Islam kuat. tapi mereka jgk tahu yg hanya ada satu jln utk lemah kn Islam. "jgn biar org Islam mengamalkan Islam yg sebenar2nya" jadi nmpk x kenapa mereka buat semua ni? utk kita leka, utk anak2 kecil yg jadi pembimbing negara di kemudian hari terpedaya. korg,kita perlu bersatu. so before accusing artikel ni merepek, x terima dek akal, and before korg get carried away too much, kaji lah sikit apa bende freemanson tu, ape bende illuminati tu.

    dan pada blogger ni, jgn mengalah dan never give up. sesunggunya Allah bersama dgn org2 yg bersabar. jgn risau, kami nmpk apa yg awak buat. ianya sesuatu yg betul. :)

    ReplyDelete
  129. Huh..mcm mcm komen ye?Tuan admin...pes time saya tgok iklan tu mmg terkejut gila tgok beca santa claus..bunga teratai..dan yg india punya tu.Saya tanya mak saya..ish...apasal iklan tu mcm tu?Sapa yg buat iklan ni sbnrnya?Sbg org Islam..fikiran kita ni kene berlandaskan Al-Quran n sunnah.Bukan akal semata mata.Tu muktazilah.Perkongsian ilmu tu penting.Sbb bukan semua manusia ada ilmu yg sama.Ilmu manusia ni klu nak banding dgn ilmu Allah bak setitis air di lautan yang luas.Sangatlah sikit.Tak setuju bila kata ada yg mengarut.Kajian tu kan penting.Kita tak boleh terima sesuatu tu bulat2.Tu takkid namanya.Jadi bg yang dah baca artikel ni bolehlah buat kajian dr sudut kalian pula dan rujuk kepada yg pakar.Pihak admin share artikel ni dgn tujuan berdakwah kerana dia adalah pendakwah.Dia bukan engineer nak cerita pasal bangunan ke apa.Masing2 ada kepakaran yang berbeza kan..Alhamdulillah TV3 dah tarik balik iklan ni.Iklan tu mmg cantik tp memeningkan kepala dgn unsur2 yg xsepatutnya.Lagi bagus dia guna manusia 3bangsa dr dia guna simbol2 agama..

    ReplyDelete
  130. kalaulah kat blogspot ni ada application "like" comment atau "flag" comment, kan bes, dah lama saya pedajal komen2 org islam yg sibuk duk kata artikel ni 100% merepek. siap pegi kondem2 lagi admin nih. haisshh.. berentilah accusing org weh. jgn lah get carried away sgt smpai segala komen korg cm berdendam plak saya tgk. dah awal2 lgi kata, bende ni utk share, terpulang nk percaya atau tak. ni tidak, pegi lagi kondem admin. apparaa~

    ReplyDelete
  131. Salam pada tuan punya blog..

    Walaupun anda dikecam oleh segelintir mereka atas posting anda ini, saya BANGGA dengan usaha anda ini. TAHNIAH dan terima kasih.

    ReplyDelete
  132. Pembaca sekalian,
    saya baru tulis entri berkenaan isu ini di laman web saya:
    http://suhaimiramly.wordpress.com/2010/09/06/teori-konspirasi-itu-bodoh/

    ReplyDelete
  133. ko pdam yg atas, ko edit n ko post yg baru eh.. xpe2.. aku trima.. tapi ko kne bce gak ape yg aku tlis tu... aku harap ko leh sdar..

    pasal beca tu.. susah nak ternag kt org mcm ko nie.. 10 kali bgtaw pun blom tntu leh pham.. ko try la renungkan btul2... then fikir ape yg bnar tntang artikel tu.. jgn anggp semue yg xmasuk dgn akal ko tu bnda yg salah sbab aku taw ilmu ko tntang illuminati n freemason ni ZERO. xpe, banyakkan membaca.

    ReplyDelete
  134. I'm not saying that the research is totally wrong, but at some points it is ridiculous. I read some books about the Illuminati and New Secular Worldly Order, such as The Community of 300 and Pawns In the Game. I finished watching the whole series of The Arrival and conclude the facts presented were plausible. But this, talk about over-analytical, to the point of extreme skepticism and paranoia. Remember those talented and well known researchers such as Noreagaaa, Achernarr and Abdullah Hashem? In their research, as I remember, they did not point every single detail to the extent of paranoia! And MOST IMPORTANTLY, they did not MIX UP the element of Illuminati and religion, they did not promote hate to Christianity or Buddha, they are not promoting hatred between races and religions. BECAUSE the target of Illuminati and New World Order is all monotheistic religions, though as a Muslim, both you and I will agree that Islam is the truest of all religion, but so are the other followers of religion. Islam promotes Dakwah but it forbids us to promote hatred between religions. AND Christianity and Illuminati are two different things, though in Illuminati theories and the perspectives of Islam, the Bible was tainted by human hands.

    Last words, knowing about Illuminati and the the Dajjal is a valuable knowledge, but this knowledge will be destructive when it's used without further reading and merely and blindly agreeing to other individual's doctrines and opinions.

    ReplyDelete
  135. hahaha.. tergelak betul bila tgk admin post ni dah hilang sabar. x pe awk, biarkn si Luncai dgn labu2 nya. kita kena behave dan tunjuk kat diorg, kita bukan jenis yg senang melatah. bersabar dan terus bersabar. zikir dan istighfar akan membantu :)

    "Sesunggunya Allah sentiasa bersama dgn org2 yg sabar" :)

    ReplyDelete
  136. dengan nama ALLAH yang MAHA PEMURAH lagi MAHA PENYAYANG...
    assalammualaikum...

    segala yang baik datang dari ALLAH, dan yang kurang itu datang dari saya...

    kepada blogger, terima kasih kerana berkongsi..
    kepada observer, terima kasih kerana teliti..
    kepada pengkritik, terima kasih atas komen anda semua..

    1. penelitian ini tidak mengutuk mana-mana agama, hanya menyatakan persamaan perkara-perkara yang melambangkan agama lain
    2. teliti diri sendiri sebelum mengkritik
    3. orang kafir tidak akan berhenti menyesatkan umat islam melalui perkara-perkara yang melalaikan
    4. iklan ini mungkin kebetulan, mungkin juga ada agenda disebaliknya, walau bagaimana pun, siapa disini yang lebih berkuasa untuk menentukan??
    5. jangan meminta observer untuk kaji al-quran sedangkan sudahkah kamu wahai pengkritik mengkaji al-quran sehingga memandang remeh isu sebegini sebelum kamu membuktikan kesahihan/ketidaksahihan mesej iklan ini??
    6. terdapat beberapa perkara yang jelas mesej tidak masuk akal didalam iklan ini seperti bunga teratai, kalau satu malaysia, kenapa tak guna bunga raya?
    7. perlukah sesama melayu memanggil dengan panggilan 'meleis' sedangkan tak boleh ke sebut dengan baik,'melayu'seolah-olah terpangaruh dengan gaya sebutan orang barat?
    8. jangan anggap observer terlalu obses mengkaji setiap sudut dan milimeter iklan ni, tapi ambil la yang baik padanya dan anggap la positif pada perkara yang tak perlu seperti sangkar dan mentol lampu
    9. kepada yang membaca blog ini, sama-sama la kita mengkaji kesahihan perkara-perkara yang dipaparkan, jangan asyik mengiakan atau menidakkan
    10. kepada yang bukan islam, diminta jangan masuk campur, kritikan terhadap iklan ini tidak mengutuk agama tetapi mempertikaikan unsur-unsur yang terdapat di dalam iklan ini
    11. apapun pandangan kamu semua, sila gunakan ayat yang baik dan penuh hemah, jangan tunjukkan yang kamu sendiri tak terdidik untuk bercakap dengan baik, tetapi sibuk pula mengkritik

    ReplyDelete
  137. kepada hellioz: kamu melayu ke?? gune perkataan bullshit? itu diajar dalam islam ke??

    kepada admin: kaji quran? kamu kaji ke nak suruh orang lain kaji? diri sendiri buat dulu baru suruh orang lain, bukankah dalam islam ada meminta agar kita berwaspada dengan agenda agama lain??

    kepada z3rg z4rgus: bukan nak timbulkan kontroversi tapi kesedaran pada mesej yang disampaikan agar kita tak lalai

    kepada One Square: mungkin isu songkok satu kebetulan, tapi dalam menyampaikan sesuatu mesej hendaklah jelas dan tidak disalahertikan, bukankah sinonim songkok berwarna hitam dan kopiah berwarna putih?? jadi kenapa tak guna songkok hitam sedangkan kebiasaan iklan menggunakan songkok hitam tidak pernah pula songkok putih, sedangkan sultan mangkat pun berkabung pakai songkok hitam, kenapa tak pakai songkok putih??

    kepada Gerimis Senja: memang boleh dianggap iklan, tapi tak salah kalau kita teliti dengan isu yang membabitkan agama

    kepada .:iss:.: bitch?? bahasa arab ke tu?? perbaiki diri sendiri dahulu sebelum bersuara tentang perkara yang berkaitan dengan sensitiviti agama

    kepada Artic Monkeys: dapatkah kamu mengubah kehidupan artis yang telah dipengaruhi budaya barat? sekiranya tidak, mengapa harus berhenti dan membiarkan? sekurang-kurangnya peliharalah agama dari sudut lain jika budaya tidak dapat dibendung, jangan sehingga perayaan agama sendiri dijajah dengan unsur yang tidak sepatutnya,tanda kiamat kecil adalah hiburan berleluasa dan tidak hairan la artis semua macam tu

    ReplyDelete
  138. kepada mhd: satu isu yang pernah saya terfikir, amek yang positif, siapa yang mencipta huruf t? bukankah asalnya huruf t ade 'ekor' dihujungnya, jadi mengapa dianggap salib? yang menyebabkan ia jadi salib apabila manusia MALAS menulis huruf t dengan betul sehingga terbentuk t yang lurus dan tidak berekor menyerupai salib, sama seperti huruf a, ramai yang tidak menambah 'jambulnya'menjadikana berbentuk bulat dan garisan pendek ditepi kanannya

    kepada amoi: kamu beradap quran ke sampai orang beradap utube pun nak kritik?? macam la kamu tak beradap facebook dengan utube kalau tak, takkan terbaca blog nie, astaga

    kepada Mujtahid005: iklan ini tidak menilai sesiapa, pembaca yang terlalu ikut perasaan menyalahkan krew iklan ini,ia cuma mempersoalkan mengapa menggunakan unsur YANG MENYERUPAI sehingga menimbulkan salahfaham

    kepada RickyHebak Still Hebak: kajian ini tidak karut, sekurang-kurangnya kita berwaspada menyampaikan mesej dalam bentuk yang lebih baik dan mempunyai mesej yang bermakna bukan sekadar hiasan semata-mata atau hanya sampaikan ucapan sedangkan iklan dari mula sampai habis tak ade mesej yang jelas, yang pasti ucapan diakhir iklan sahaja, cuma tidak perlu percaya bulat-bulat iklan itu membawa mesej yang bertentangan dengan islam

    kepada bet: masyaAllah bermaksud 'apa yang dikehendaki Allah', penggunaan bergantung pada situasi

    kepada musaspot: secara logik yang ingin disampaikan oleh observer ialah, patut guna pelita,bukan mentol(pada pendapat saya la), bersesuaian dengan rumah beratapkan rumbia, pelita mungkin berkait dengan agama hindu, tapi penggunaan adalah berlainan dan tujuan berlainan, pelita termasuk dalam adat perayaan mereka sedangkan maksud deepavali juga mengandungi perkataan pelita tetapi pelita dalam islam bukan kewajiban atau adat, sekadar menghiasi halaman rumah agar kelihatan terang apabila malam lailatulqadar singgah di rumah kita, allahu'alam
    pasal lambang itu, ada terbaca tentang selitan maksud disebalik logo croc atau logo worldcup? mungkin ramai yang memandang remeh, tapi tahukan bila kita sudah menyedari kita mesti hindari,Surah al-Baqarah, ayat 42 yang bermaksud:
    “Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya."

    ReplyDelete
  139. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  140. kepada musaspot: secara logik yang ingin disampaikan oleh observer ialah, patut guna pelita,bukan mentol(pada pendapat saya la), bersesuaian dengan rumah beratapkan rumbia, pelita mungkin berkait dengan agama hindu, tapi penggunaan adalah berlainan dan tujuan berlainan, pelita termasuk dalam adat perayaan mereka sedangkan maksud deepavali juga mengandungi perkataan pelita tetapi pelita dalam islam bukan kewajiban atau adat, sekadar menghiasi halaman rumah agar kelihatan terang apabila malam lailatulqadar singgah di rumah kita, allahu'alam
    pasal lambang itu, ada terbaca tentang selitan maksud disebalik logo croc atau logo worldcup? mungkin ramai yang memandang remeh, tapi tahukan bila kita sudah menyedari kita mesti hindari,Surah al-Baqarah, ayat 42 yang bermaksud:
    “Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya."

    kepada Asrul Muzaffar Mohammed: sila teliti beza pelita dalam aidilfitri dan deepavali, beza POKOK krismas n POTted plant,beza ketayap dan songkok..jangan perbodohkan diri dengan statement tak masuk akal

    kepada Huh....!!: ini bukan fitnah, sekadar pandangan yang diteliti,sekiranya pihak TV3 ada motif tertentu pada setiap scene, mengapa tidak diterangkan agar tidak disalaherti dan mengapa iklan itu ditarik dan mereka memohon maaf?? hanya yang berslah akan memohon maaf, dan pihak yang benar akan berani mempertahankan, nyata mereka tiada motif, sedangkan setiap storyboard mesti ada motif tertentu, bukan caca merba suka-suka kacau buat dodol, mungkin semua ini kebetulan, Allahu'alam

    kepada faiz: tiada apa yang mustahil, jangan mudah melatah

    ReplyDelete
  141. kepada Malay-ThinkTank: ini bukan imaginasi, tapi dari sudut pandangan mata kasar dan berkisar dengan logik akal, terpulang pendapat masing-masing

    kepada J. Love: kamu dah pakar sangat ke tentang freemason ni?? kalau tak, sila jangan pandang rendah dengan keupayaan mereka menyampaikan budaya mereka, silap hari bulan kamu yang terjerumus nanti, lagipun kamu suka kan 'being bitchy, gelar diri sendiri macam tu, mesti la tak heran kalau iklan tu memang macam krismas kan?? sila perbaiki diri sendiri sebelum mengkritik orang lain, malukan melayu je mengaku 'interested in being BITCHy', ada akal tapi nak jadi anjing betina pula

    kepada deus X machina: belajar la menilai yang perlu dan tidak, pe kena mngena jamban dengan agama pula, iklan ni kan berkaitan dengan agama, mesti la ada sensitiviti

    kepada Esther: keliru dengan perkara yang benar dan tidak? atau sekadar hendak bermain lidah menunjukkan seperti ilmu di dada telah cukup untuk menilai sama ada ia boleh memurtadkan atau tidak?? sedangkan isu blackmetal dulu juga terpesong akidah melalui lagu-lagu heavy metal,seperti tidak disangka lagu-lagu tersebut mempunyai maksud ketuhanan kan? tapi kita alpa, sehingga ramai yang terpengaruh dulu, kenapa tidak kita bersedia sekarang?? walau dalam bentuk visual sekalipun..Allah Maha Mengetahui..

    ReplyDelete
  142. kepada Blade: blog nie tak ade kne mngena dengan sensitiviti agama, so tak patut dipertengahkan, persoalan iklan ini bukan berkaitan dengan arah manakah umat islam akan disesatkan, tetapi mengapa dimasukkan unsur-unsur menyerupai agama lain dalam iklan hari yang mulia buat umat islam?? dan kalau benar 'damn book'apa kaitan nak baca buku camtu masa nak sambut raya?? kenapa tak baca kad raya?? pelik kan?

    kepada INDRA QIRANA: bagi saya hamba yang lemah ni, iabukan la fitnah, tapi lebih kepada persoalan tentang unsur yang terdapat dalam iklan tersebut, manusia tidak lari dari melakukan kesalahan,mungkin cara penyampaian observer menimbulkan salahfaham, walau bagaimanapun,Allahu'alam

    kepada Edmund Yeo: ia seperti perumpamaan bukan exactly

    kepada si nakal andi: ia seumpama je, bukan observer maksudkan sebegitu

    kepada Jo Bizarro: sekadar sekeping pendapat tak menunjukan ia sebenar-benar merujuk pada illuminati sepenuhnya, cuma terlampau banyak terpesong pada mesej yang nak disampaikan hingga menimbulkan syakwasangka

    ALLAHU'ALAM,
    MAAFKAN SEGALA KEKASARAN DAN INI SEKADAR TEGURAN BUAT INSAN-INSAN TERTENTU, SAYA TIDAK MENYEBELAHI MANA-MANA PIHAK, TIDAK ANGGAPIA SESAT MAHUPUN KEBETULAN, HANYA ALLAH TAALA LA YANG MENGETAHUI, AMBIL LA IKTIBAR DARI KEBAIKKAN DAN HINDARI KEBURUKAN..JANGAN MUDAH MELATAH, JANGAN PULA MUDAH MENUNDUK...KETAHUI HAK DAN BATIL..WASALAM..

    ReplyDelete
  143. hey2 rainbow....
    astaga tu ape?
    lu ni islam ke?

    astaga tu ape maksud dia eyk?
    berdegaq macam serbanistas je layaknye..
    gyahahahahahahah~

    ReplyDelete
  144. ye tak ye, astaga tu apa?
    biar betul saudara....lain maksud kan jadi lain pulak
    memalukan pengkaji illuminati je nanti
    keh keh keh

    ReplyDelete
  145. yela...manusia mmg pndai berkata2, tmbh pula nk mencari kesalahan yg jauh dri mata mmg kita suka n pndai, tp yg di depan mata sndri xnk n x rti. stop kaji mnde2 cmni, kaji2 SEMUA YANG ADA DEKAT LUAR SANA, depan mata sndri, dgn remaja2 sume yg akhlak rosak n semua skali smpai ke lubang2 cacing

    all in all this ad is creativity, not masonic or illuminati bullshit. stop being paranoia for god sake

    oh lupa plak, b'hnti gaduh, prepare nk perang, Indon kata die attack kita arinih. Wah, x sbr la, WW3!!

    ReplyDelete
  146. maaf ye.

    saya budak baru belajar.

    astaga tu apa maksudnya? al-maklumlah saya ni tak adap Quran. saya ni adap utube dengan facebook. they are my bible.HAHA.

    btw, rainbow. saya tak kritik pun org nak adap utube or fb itu semua. ada masa nak kaji benda2 ni dengan adap utube print screen segala semata2 nak buktikan yang iklan TV3 ni ada maksud freemason.

    apa yang saya dapat lihat di sini lah kan. awak reply semua komen yang memberi persepsi unsur membangkang dan unsur lawak. ironinya. Awak ni tuan blog ke?

    saya rasa lebih baik tuan blog yang reply semua komen kat sini. Ke tuan blog minta awak replykan?

    saya tak nak lah jadikan entri ini sebagai medan pertempuran. Nak gaduh sana sini semata-mata nak tegakkan kebenaran. Saya dengan pendapat saya. Dan awak dengan pendapat awak.

    ok. chill :DD

    ReplyDelete
  147. daripada gua sibuk mengkaji unsung movements ni..baik gua study digital techniques and flight instruments..nanti nak exam..kalau lulus boleh kerja..barulah boleh menjana ekonomi negara..

    dalam sibuk2 kaji-mengkaji freemason dengan illuminati dah conquer ekonomi..

    mana lagi bagus nak encounter movements ni? ekonomi ke main nyorok2?

    ReplyDelete
  148. ah terlupa.

    TV3 dah minta maaf kan atas penyiaran iklan ini?
    so lets stop this entry.
    maybe tuan blog kena tulis sedikit updated bahawa TV3 dah hentikan penyiaran iklan ini. Baru lah tidak menimbulkan salah faham kepada mana-mana pihak yang masih belum tahu akan perkara ini.

    ReplyDelete
  149. kesian .

    manusia sekarang lagi takut dgn illuminati dari malaikat kiri kanan yang dok perhati .


    manusia sekarang lagi takut dgn illuminati dari Allah yang mencipta bumi .


    kesian ,


    salahkan illuminati tapi sibuk sebarkan .

    dari yang tak tahu pun boleh hafal kesemuanya kot agenda illuminati .


    tahniah sebab dapat sampaikan ilmu illuminati .


    agak2 kalau diorg tahu seronok sebab islam sendiri dah tolong sebarkan ajaran diorg .

    ReplyDelete
  150. mengarut laaaa...

    try baca nie

    http://suhaimiramly.wordpress.com/2010/09/06/teori-konspirasi-itu-bodoh/

    Bodoh la korang nie..

    Jangan dok salahkan orang lain, kaji kesalahan kita dan kuatkan diri kita.. dengan iklan bodoh nie takdak impak yang kuat pun kalau betul pun dakwaan2 di atas..

    ReplyDelete
  151. Insyaallah..dengan perkongsian ilmu begini makin kite menuju kepada kehidupan Islam dan pegangan Islam yg sebenar seperti zaman Rasulullah s.a.w.. amin....

    ReplyDelete
  152. MasyaAllah, banyaknya komen kat sini.
    Saya tak nak komen apa2.
    Cuma, mari kita renung kembali terjemahan surah Al-Kafirun:
    [1] Katakanlah (wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir!
    [2] "Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
    [3]"Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
    [4]"Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
    [5]"Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
    [6]"Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku".

    ~semoga bermanfaat~
    Sama2 kita bermuhasabah diri di penghujung Ramdhan ini. Bagaimana nafsu kita? Adakah telah dididik sebaiknya?
    *Ya Allah, janganlah Kau palingkan hati2 kami setelah Engkau beri kami petunjuk dan hidayah.*
    -Ingatlah, setiap apa yang kita lakukan, akan dihitung diakhirat nanti, jadi, jaga2 bila menulis dan memberikan pendapat.
    Salam Ramadhan.

    ReplyDelete
  153. Salam
    Membaca komen yang pelbagai tlh mendedahkan saya kepada tahap penilaian pelbagai pihak. Sedihnya, begitu ramai di klgn penulis komen yg tdk mampu menjunjung konsep menerima pndgn pihak lain, lantas telah menghidupkan sifat selfish dan juga menghina pndngn pihak lain. apalah gunanya mengatakan orang lain bodoh, sdgkan diri sendiri pun tak kurang bodohnya? Apalah gunanya mengatakan orang lain mengarut membuat kajian sedangkan diri sendiri hanya mampu mengutuk kajian orang, dan tdk pernah pun ingin mengkaji sesuatu? Inilah perkara-perkara yang antara lain membawa kepada kejatuhan umat Islam sendiri, bila ada pndgn yang bertentangan dengan pndgn sendiri, terus dihina, dikeji, dikutuk dan dimaki. Pada saya, pada dasarnya, apa yang diutarakan oleh blogger mmg baik, cuma ada beberapa bhgn yang mungkin agak kurang tepat, cthnya, orang tua yang bersongkok putih itu. namun, kalau dikaji semula, benda-benda yang kecil inilah menjadi pemangkin kepada kerosakan akidah umat Islam kini, dan harus diingat, perancangan yahudi dan nasara untuk menghancurkan Islam, bukan bersifat hari ini dan esok, bahkan ia merupakan perancangan yang amat lama tempohnya, iaitu bermula dari kalahnya mereka (nasara) dalam perang salib. Bagi yahudi pula, perancangan mereka telah pun bermula semenjak rasulullah s.a.w diutuskan sebagai rasul lagi. Lalu, bagi kita yang ilmu kita tak seberapa ini, marilah raikan pandangan dan kajian, selidik, mana yang baik diambil untuk diamal, yang buruk diambil sebagai pengajaran dan jganlah menghina dan mengeji orang yang memberikan pandangan, kerana itu bukanlah apa yang Allah dan Rasulullah ajarkan kepada kita, Khairul Ummah, umat yang terbaik. wallahua'lam. salam

    ReplyDelete
  154. jgn hina agama kristian!!!!!Kenapa dikaitkan Pokok Krismas dgn Paganism???!tau apa itu PAGANISM???!!!kenapa dikaitkan santa claus dgn bintang dajjal????saya pernah belajar dgn seorang ustaz sbb nak mendalami agama Islam tp xsangka org2 Islam ni suka menghina agama lain....ISLAM itu maha SUCI tapi penganut2nya....????

    ReplyDelete
  155. klu dah pndai sngt kaji ler knp masalah sosial mkin menjadi2....knp kes buang bayi makin menjadi malah setiap hari ade je kes terbaru....jgn nak kacau agama org lain...tumpu je dgn agama korg sendiri...org lain boleh terima n hormat agama korg knp korg tidak?????fikir2kan....

    ReplyDelete
  156. Salam ramadhan kepada penulis..

    Mula2 saya tgk iklan ni, saya terkejut sgt2. Nak kata raya krismas dah dkt, lmbt lg. raya deepavali, lg lah. Lagpun, dah terang si penyanyi menyanyikan lagu raya, Sinari Lebaran.

    Dari situ, saya da rasa something, mst ada yg x kena, tmbh lagi bila igt balik apa yg jd kat AJL24 awal tahun dulu.

    Dari situ, saya cuba kaji apa yg hndak dismpaikan sebenarnya. Konsep 1 Malaysia? Apa kena mengena?

    Dan yg sempat saya cari jwpn adalah pada kitab itu keluar 1 beca wrna merah. Kenapa beca? Bukan kereta? Moto?

    Alhamdulillah, Allah temukan saya dgn blog saudara. Tapi, saya semakin musykil bila ada yg mempertikaikan kebenaran yg saudara cuba sampaikan. Apa kes?

    Dari sini, saya harap saudara tabah menghadapinya. Menyampaikan ajaran Rasulullah di dunia akhir zaman ini, umpama berjalan di atas bara api.Sakit dan peritnya hanya Allah yang tahu.

    Di sini juga, saya tak menganggap semua ini adalah kesalahan tv3 semata-mata. Seperti yg saudara katakan, mgkn org lain yg buat iklan ni khas utk tv3. Tapi, x keterlaluan saya katakan ada antara krew di tv3 yg terlibat dgn perkara ini. Bukti kita boleh lihat di AJL24 itu sendiri. Hai.. nak buat iklan macam ni, tp x reti nk cover2. Tandus akal sungguh..

    Tahniah saudara! Selagi berada di jalan kebenaran, usah gentar menghadapinya. Saya sentiasa menyokong saudara.

    Salam ikhlas.

    ReplyDelete
  157. Berlaku adillah.

    Kenapa kita mesti terbahagi jadi dua?
    1. Mengaitkan SEMUA elemen dalam iklan ni dengan Illuminati, Freemasonry, dsb.
    2. Menganggap iklan ni sekadar iklan saja, TIADA apa yang bahaya.

    Pada pendapat saya, simbolisme beca dan bunga lotus tu amat membahayakan. Tetapi mentol dan songkok putih tu saya tak boleh terima kerana ia terlampau general untuk dikaitkan dengan teori konspirasi.

    "Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada takwa dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan. (Al Maidah:8)

    Apa yang cuba nak disampaikan ialah jangan terlampau memberat-beratkan dengan mengatakan SEMUA elemen dalam iklan ini merupakan simbol agama lain, Illuminati, Freemasonry, dsb. Dan jangan pula diringan-ringankan mengatakan iklan ini SEKADAR iklan...

    Admin telah menjalankan tanggungjawabnya dengan menyampaikan apa yang dirasakannya sebagai kebenaran. Kalau kebenaran bagi admin tak sama dengan kebenaran bagi kamu, kita berlapang dada.

    Mengakui bahawa Yahudi dan Nasrani memang berkonspirasi adalah satu persoalan akidah, kerana perkara ini memang tercatat dalam al-Quran. Tapi, sama ada IKLAN INI merupakan konspirasi mereka atau tidak, itu terserah pada pendapat masing-masing. Admin dah berkongsi bukti yang menyokong teori konspirasi. Pengkomen mungkin ada bukti yang menolaknya. Kepelbagaian pendapat di sini, bagi saya, tiada masalahnya, kerana IKLAN INI (spesifik) bukan masalah usul dalam Islam. Mungkin iklan ini memang konspirasi, dan mungkin juga iklan ini hanya silap langkah dalam mempamerkan perpaduan kaum (dan terlebih-lebih pula hingga perpaduan agama).

    Tapi kita harus yakin, bahawa mereka memang tak akan redha dengan kita dan berusaha menyesatkan kita dengan apa jua cara sekalipun, tak kisahlah jika iklan ini termasuk salah satu daripada konspirasi mereka.

    Alhamdulillah iklan ini telah di-ban.

    Wallahua'lam.

    ReplyDelete
  158. salam tuan blog....
    tahniah atas perkongsian ilmu dan perkongsian pendapat dalam blog ni...
    banyak manfaat dalam mencetuskan kembali akal2 yang lama mati dari berfikir...
    kepada rakan2 lain...
    berfikirlah sebelum meluahkan kata2... jgn KERANA KATA2 AQIDAH BINASA...
    saya menyokong usaha Kalamul Haqq dalam menyedarkan saudara2 Islam kita,
    beliau hanya berkongsi pendapat.
    Tahniah sekali lagi,

    Rasulullah S.A.W bersabda : "Barang siapa di antara kamu melihat berlakunya kemungkaran, maka hendaklah diubah dengan tangannya (kuasanya) dan sekiranya ia tidak mampu, maka hendaklah dengan lidahnya dan sekiranya dia tidak mampu, hendaklah diubah dengan hatinya (benci dengan hati) dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman." (Hadis riwayat Muslim).

    ReplyDelete
  159. salam..

    01
    masalah yer benda ni (iklan) kalau dilihat bukan la ditujukan sangat kepada orang dewasa yg mana masing2 dah boleh berfikir. tapi apa yg sy bimbangkan, bayangkan kalau kanak2 @ anak anak kita nanti bila tgk iklan yg macam nih, di malam raya nanti diorang tanya kita mak/ayah bila atuk naik basikal terbang tu nak datang..aper korang nak jawab..anak-anak sekarang lebih cepat belajar dan bertanya kalau nak compare dgn zaman2 kita dulu.

    02
    orang yg nak menjatuhkan islam ni selalunya akan membuat sesuatu dari akar umbi.contohnya dari zaman kanak2.sebabnya disinila minda mula berfikir dan persoalan akan timbul.kalau kita membiarkan mereka ini dengan persoalan2 ini. akibatnya kanak2 ini akan merasakan aper yg meraka lihat dan buat adalah benda betul.bayangkan kalau benda ini dibiarkan sehingga mereka dewasa.
    kalau dibandar2 besar di malaysia berapa ramai lagi ibu diluar sana masih menjaga anak2 mereka ? biasanya akan dihantatr di rumah asuhan.

    03
    akibat kalau dibiarkan iklan2 yg macam nih diteruskan. ( aper yg terjadi di dunia sekarang).salah satu contoh benda2 yg salah @ haram akan berleluasa contoh wanita yg membuka aurat. kita merasa itu adalah pekara biasa ? kenapa benda ini terjadi ? inilah pengaruh media. tak kira surat khabar, tv, internet.

    terima kasih kepada tuan blog kerana berkongsi ttg benda ini.

    * kepada mereka yg masih menafikan ttg aper yg meraka lihat @ tidak nampak atau masih lagi tidak faham dan tak mahu untuk memahami (mencari kebenaran)
    * kepada mereka yg rajin membaca ( itu bagus ). tapi tidak disertakan sekali dengan buku ttg agama & tentang mengenal diri sendiri.teruskan la lagi membaca. Jgn asyik membangakan penulis2 dari luar.
    * kepada mereka yg merasakan pekara2 begini sebagai sebagai benda yg tak patut dipersoalkan.
    * kepada mereka yg merasakan apabila agama mereka dipermainkan. meraka tidak merasa apa2 di hati mereka.
    * kepada mereka yg masih mengiyakan pekara2 yg salah.

    hati-hati anda menuju kearah kegelapan.-apabila hati sudah tertutup. - astaghfirullahhalazim-
    sama sama la kita ingat mengingatkan sesama kita - kerana itu antara sifat2 orang yg beriman.

    ReplyDelete
  160. mintak share :D penuh kebenaran!!!

    ReplyDelete
  161. ermm..sy mmbace hmpir sume komen yg diberikan dlm post ni...pndpat sy...hnye pembace yg berilmu saje memahami ape yg cube disampaikan drpd sume ni...bgaimane pengaruh islam dlm dri kite sbnrnyer...jgn sbuk menuding jari...tp ambil isu2 kontroversi sbg iktibar...jgn kate kite tlah merdeka tp fikiran kite msih dijajah...pesanan sy...jgnlah terlalu bersikap "x ape" shgga ade yg bleh meng"ape2"kan kotak fikiran kite...takut2 nnt kite yg "berputih mate" menngisi diri kite yg ketika itu "tiada ape2 lg"....

    ReplyDelete
  162. Manusia ada macam-macam

    ada yang tinggi ilmunya, yg inilah yang patut dibawa bincang. Perbincangan akan membawa kepada keputusan yang bernas.
    ada yg cetek ilmunya, dan jgn berdebat dengan mereka, sebab kita akan hanyut dgn kebodohan mereka.

    kepada admin blog, rasanya tidak perlu berhujah panjang lebar dan bersabar dgn sesetangah komen 'membina'.

    ReplyDelete
  163. Mencari kebenaran poooorrrah!!! many things can be perceived the way one wants to perceive it, just like forming the star of David out of the bubbles.. Melayu can condemn this ad, it is an insensitive ad, but do not hv to devote so much time analysing every frame of it and sensationalised it.. nggak punya kerjaan.. many other things in Melayu's life and adat istiadat needed to be 'analysed" too but have become their way of life and taken for granted, adat bersanding, berinai, tepung tawar, bersiram,etc. cukur jambul, lenggang perut.. Many other more serious thingy needed to be looked into, Akademi Fantasia, gejala punk (mana ada punk kaum lain selain Melayu jer). Bila sentuh soal Islam, sikit jer melenting, tapi surau x pergi jugak, time Maghrib nak dapat satu saf pun susah..pooorah lah Melayu! Melayu kena sensitive kenapa Melayu beli Kancil loan 10 tahun, kenapa fakir di tanahair sendiri sampai Cina pun taknak employ Melayu..kenapa? Malas! dapat gaji jer 2-3 hari hilang, suka analisa & komen & peka & sensationalise benda2 yg kecil tapi tak nak lihat pada masalah yg lebih besar....Hidup (miskin) Melayu!!!

    ReplyDelete
  164. Kesian aku tgk org2 yang rasa macam takpe je ,tentang iklan tv3 ni yang dah terang2 menyamakan hari kemenangan kita berpuasa selama sebulan ni dgn benda2 lain.Sepatutnya kita mmg perlu jadi sensitif dgn cara hidup kita ni.Semoga Allah memberikan taufik dan hidayah-Nya kepada semua umat Islam .aamin.

    ReplyDelete
  165. as I said before this

    benda yang memang nampak ketara, and saya menyokong iklan ini dibantah atas dasar benda-benda yang memang nampak sangat ke'lain'annya salah

    but if it because of those tersirat, naik beca, mentol rumah, beca terbang sampai pulau pinang
    it's too stupid :)

    ReplyDelete
  166. haih.
    no komen la.
    senang cte semak la~
    xde faedah nk brdebat benda2 ni.
    sendiri mau ingt sudah

    ReplyDelete
  167. Ingatla kawan-kawan, tiada kompromi dalam soal yang melibatkan agama terutama akidah...kadang2 kita terlampau ingin menjaga keharmonian sehingga kita lupa batasan yang telah termaktub di dalam Al-Quran...tidak salah 1 Malaysia tetapi bukan perkara yang melibatkan agama...

    ReplyDelete
  168. TAwaR Hati AKu dgn bangsa aku sendiri.
    MELAYU~!!

    ReplyDelete
  169. Salam..
    1st time tgok iklan nie dah buat aku pelik.. rasa tak sedap ati je.
    anak aku yg umur 7 tahun siap cakap, hari raya ada santa claus ke umie?? (sapa nak jawap tu??)
    apa2pun.. terima kasih atas perkongsian ini.
    sesiapapun yang cuba menegakkan kebenaran pasti akan ditentang. Sabarlah ya...

    ReplyDelete
  170. sebagai org yg berfikiran waras, kita tidak seharusnya mudah melenting dgn perkara2 seumpama begini...perpaduan dpt dipupuk dlm masa berpuluh2 tahun tapi nak hancurkan perpaduan itu hnya mgambil masa beberapa minit shj...Islam itu agama, Kristian itu jgk agama, Hindu jgk agama...Hormatilah agama2 lain seperti yg dituntut agama Islam...Berpuasa mengajar umat2 Islam bersabar dan melakukan kebaikan2 di dunia dan akhirat..bukankan dalam ajaran agama Islam menuntut umat2nya untuk menghormati org lain xkira bangsa dan agama?

    ReplyDelete
  171. hey rainbow. cantik avatar?

    lu faham english ke tak? lu paham ke maksud 'being bitchy'? ke kamu faham 'being bitchy' as 'menjadi anjing betina'?

    kahkahkahkah! get some english lessons then. seriously, you should. orang suruh belajar english, lu pergi tengok arrival siang malam sapa suruh! kahkahkah!

    AFAIK, orang=orang paranoid macam lu orang ni yang sebarkan ajaran freemanson and illuminati ni. indirectly of course. kalau benda ni boleh rosakkan akidah, akidah gua tak terpesong langsung tengok iklan bodoh ni.

    orang paranoid tengok the arrival 24/7 macam lu je yang kecoh nak kaitkan the simplest things dgn teori konspirasi F & I tu.

    ReplyDelete
  172. Alaah..cari jer sape orgnye yg buat iklan tu..& tanyekan ape tujuan bliau utk mereka-reka iklan sebegitu! Marilah kita hentikn perbalahan & tingkatknlah amal-ibadah kita pd Allah(S.W.A)dgn perbnykkn mmbaca al-Quran & menjlnkn sgala perintahNya & menjauhi sgala laranganNya! Insya'Allah hidup pn tenang..;) <3 <3

    ReplyDelete
  173. Assalamualaikum Tuan Punya Blog...

    Orang yang nak berjihad ke jalan Allah ni sering ditentang, dihalang, dipelekehkan... Saya harap anda SABAR dan KUAT untuk menerima segala komen, kutukan, kritikan yang NEGATIF. Jangan lemah dengan perang psiko mereka..Biarkan apa mereka nak cakap...Yang penting Allah tahu niat anda.
    Terima kasih dengan info yang disampaikan...

    Dari Abu Hurairah ra, katanya; "Rasulullah saw bersabda:

    "Apabila anak Adam, yakni manusia meninggal dunia, maka putuslah amalannya, yakni tidak dapat menambah pahalanya lagi, melainkan dari tiga macam perkara, iaitu sedekah jariah atau ILMU YANG DIAMBIL KEMANFAATANNYA atau anak yang soleh yang suka mendoakan untuknya."

    - (Riwayat Muslim)

    ReplyDelete
  174. Salam..

    If this is about 1Malaysia.. they really got it wrong. We can be 1 nation but not 1 religion. Please make a similarity within the culture only. This ad has crosses the boundary. Beware. Be Caution. Be alert. Please avoid this.

    ReplyDelete
  175. ingat kawan2 pengaruh iblis itu amatlah halus..sehinggakan dibulan ramadhan yg dikatakan iblis itu di ikat pun.masih ada lagi orang yg msih mempermainkan agama. masih tidak dapat menerima kebenaran. kerana apa ini terjadi? ini kerana ia sudah menjadi sebati dalam diri kita sudah seperti budaya.

    ReplyDelete
  176. salam. tahniah kpd tuan Blog. kita sebagai manusia mmag di tugaskan ingat memperingati antara manusia.
    Bagi individu beragama Islam yang memberi pendapat tak tentu hala. itu tandanya kurang tentang agama. klu seseorang itu tak terasa bila unsur-unsur agama diperlekehkan, itu tanda kurang IMANnya.
    tak kesah la, sebab kubur masing-masing.sebab itu lah Allah ciptakan Syurga dan NERAKA.klu manusia semuanya baik, tak de la pulak penghuni neraka. terpulang la pada diri masing-masing. hidup ni hanyalah sementara. bukannya boleh menongkat langit. nak ke Syurga atau ke Neraka, hanya diri sendiri yang memilihnya. kalau setakat MELAYU belum pasti blh masuk Syurga. ttpi jk seseorang itu ISLAM sudah pasti Syurga ganjarannya.

    ReplyDelete
  177. bagi saya melayu itu tak ubah seperti sebuah budaya.kerana meraka sering berubah-ubah dan bertokok tambah. kerana melayu itu adalah bangsa dan akan berubah apabila mrk semakin bertambah di bumi ini.

    *seorang islam pun belum tentu masuk terus ke syurga.

    -jadilah seorang muslim yg mukmin-

    ReplyDelete
  178. Assalamualikum, terima kasih banyak di atas info ini. sy memang jarang sekali menonton tv, tapi saya nak share juga dgn kwn2. harap diizinkan.

    ReplyDelete
  179. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  180. Sya mintak maaf kepada admin kerana cuba mencontohi THE ARRIVAL but end up as a failed faggot.. well donk..

    Saya bkn ingin membikin panas kt blog nieh.. tp sya x tahan, gatal tgn mcm mane ini punya revelation@unveil pun ada.. Mcm mana admin boleh begitu skeptikal dgn detail2 illuminati@masonry yg x munasabah.. Sya bkn nk menganggu tp sya x snggup tgk meleis lain kne tipu dgn fakta pelik nih.. tgk sajalah komennye..

    sya tahu past few years... this illuminati@masonry ni terkenal di kalangan meleis.. tp jgn la terlalu taksub sgt.. bwak2 la terawih 20 bulan puasa nih.. eh lol?

    btw.. i dare u if u can find those hilarious illuminati signs in every single video.. i bet u can find them in al-kuliyyah & halaqah too.. don't be lulz..

    ps:/ ak pon x suke video nie sbb x tulen & asli.. boring.. no cultural .. i just like those petronas commercials...

    ReplyDelete
  181. Cheh !!!Mudah sangat melatah. Kalau betul nak menegakkan Islam abang blog, pergi lawan tempat-tampat judi, disko, dangdut, karaoke dengan lorong-lorong pelacuran kat sana-sini tu. Korang yang komen pun sama bodoh!! Main hangguk je!

    Bukak sikit akal tu.

    ReplyDelete
  182. kepada rebuildmyself ;
    setiap orang Islam Akan masuk ke Syurga, cuma lambat atau cepat sahaja yang membezakannya.
    klu anda seorang melayu Islam, anda adalh melayu yang tak habis belajar. cari lah ustaz dan belajar mengenai Islam.masih belum terlambat, manusia dituntut supaya mencari ilmu sehinggalah akhir hayatnya. wallahua'lam.
    jangan mempermainkan Agama klu tk tahu..

    ReplyDelete
  183. emm.
    memang iklan tu ade unsur2 krismas bagai.
    tpi, xterlebeh fikir ke tuh name nye??
    kenape cakap budak tu bace bible?
    kenape cakap jawi yg diterbalekkan tu menghina alquran?
    dah camera dihadapan budak tu, point of view kite memang la suppose nye terbalik.
    kite adalah apa yang kita fikirkan.
    kalau kite fikir buku untuk menulis,
    maka dalam fikiran kita, "buku untuk menulis"
    kalau kite fikir buku untuk dibaca,
    maka dalam fikiran kita, "buku untuk dibaca".

    we r what we think.
    mane la orang x cakap Umat Islam ni macam2....
    haish~
    no offense ye.
    sekadar pendapat.
    saye juge Islam.
    saye juge bntah iklan itu.

    ReplyDelete
  184. lagi satu.
    huruf t yang kite selalu tulis dalam kertas tu,
    bukan macam tande salib ke?
    nape x suruh dewan bahasa dan pustaka tukar bentuk huruf t tu.
    btol x sayang?
    :)

    ReplyDelete
  185. kepada arnieza
    sy rasa awk kurang jelas maksud sy...

    *seorang islam pun belum tentu masuk terus ke syurga.

    sy tak maksudkan tak masuk syurga..cuba fahami dgn betul2 " belum tentu masuk terus" maksud nya mesti lalui hari pembalasan sebelum masuk syurga.

    kerana ada golongan akan masuk terus tanpa dihisab amalan.

    ReplyDelete
  186. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  187. pasti benda ni nak sesatkan Islam?
    fitnah bulan puasa dosa besar...daripada sibuk tengok benda mcm ni, duk argue benda ntah betul ke tak,dekatkan lah diri dgn Allah..Islam kat Malaysia ni majority mcm wahabi..semua salah,itu salah ini salah,bila salah condemn,hukum sampai mati...sedangkan Sunnah Rasullulah ajar,kalau orang buat salah kita bimbing sampai dia jadi baik,tunjuk dengan cara kelembutan Islam..sbb tu ramai org melayu kecundang,orang2 yang konon nya hebat dalam agama Islam, menghina orang yang cetek ilmu agama...korang jawab la kat padang masyhar esok.sedangkan itu tanggung jawab korang utk bimbing org2 yang dah sesat ni..apa korang buat,lg hina,pijak,pulau.

    ReplyDelete
  188. kalau betul ada illuminati kat sini, memang gua nak join. tanpa ragu dan was-was.. kah kah kah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails